Máte rádi karbanátky na jakýkoliv způsob? Zkuste s námi tyto delikátní karbanátky z červené čočky, které potěší jak milovníky karbanátek, vegany, ale i všechny, kteří mají rádi chutné a zdravější pokrmy obecně. Pokud máte po ruce červenou čočku, tak na nic nečekejte a pusťte se do tohoto výborného receptu.
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody
- 1 cibule (nasekaná na drobné kousky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky soli (podle vaší chuti)
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/2 hrnku strouhanky
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- Olej na smažení
Postup
- Červenou čočku propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce. Zalijte ji 2 hrnky vody. Přiveďte k varu, snižte výkon na střední a vařte odhadem tak 15 minut, dokud není čočka měkká. Pak čočku slijte a nechte vychladnout.
- V pánvi si zatím na středním výkonu rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova.
- Přidejte mletý kmín, mletou papriku, kurkumu, česnek, sůl a pepř. Míchejte a restujte další zhruba 3 minuty, dokud směs nezačne hezky vonět.
- Přidejte vařenou červenou čočku a promíchejte.
- Prohřátou směs dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat podle potřeby trochu vody.
- Hladkou pastu dejte z mixéru do misky a přidejte strouhanku a nasekanou petrželku. Dobře promíchejte.
- Z tohoto těsta tvarujte jednotlivé karbanátky. Připravené karbanátky nechte odpočívat v lednici zhruba 30 minut.
- Rozpalte olej na pánvi a smažte karbanátky z obou stran dozlatova.
- Hotové karbanátky z červené čočky podávejte s oblíbenými přílohami, jako je čerstvý chléb, jiné pečivo nebo třeba vařené brambory.
Tyto čočkové karbanátky jsou jednak vynikající chuťově, ale také obsahují vlákninu a bílkoviny díky použité čočce. Jedná se o zdravější variantu karbanátek. Pokud byste se chtěli vyhnout jejich smažení, tak je můžete dát péct do trouby.