Domácí kečup je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vyzkoušet přípravu vlastního kečupu bez přidaných konzervantů a umělých látek. Zde je skvělý babiččin recept na domácí kečup a také způsob, jak zpracovat velkou úrodu čerstvých rajčat.
Ingredience
- 1 kg rajčat (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
- 1 cibule (jemně nakrájená)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 100 g hnědého cukru
- 100 ml jablečného octa
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte nakrájená rajčata a vařte je na středním ohni asi 10 minut, dokud se nerozvaří a nezhoustnou tím, že se zbaví přebytečné vody.
- Přeneste směs rajčat s cibulí a česnekem do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci.
- Přeceďte rozmixovanou směs rajčat přes sítko, abyste oddělili přebytečnou šťávu.
- Dejte směs zpět do hrnce a přidejte hnědý cukr, jablečný ocet, sůl a koření (kmín, skořici, hřebíček, zázvor, kajenský pepř). Dobře vše promíchejte.
- Vařte směs na středním ohni asi 30 až 40 minut, dokud kečup nezhoustne a nezíská požadovanou konzistenci. Občas promíchejte, aby se kečup nelepil.
- Po dokončení vaření ochutnejte kečup a případně upravte chuť solí nebo cukrem podle svého gusta. Záleží hodně na tom, jak moc sladká byla odrůda rajčat.
- Přeneste hotový domácí kečup do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte kečup vychladnout na pokojovou teplotu a poté skladujte v chladničce.
Domácí kečup můžete použít jako další ingredienci do omáček, marinád, burgerů, sendvičů a dalších pokrmů. Bude mít autentickou chuť a zaručeně vám přinese radost z vlastnoručně připraveného kečupu podle receptu od babičky.
Jak snadnou oloupat rajčata na domácí kečup?
Potřebujete snadno zbavit rajčata slupky? Jedním z nejčastějších způsobů, jak odstranit slupku z rajčat, je ponoření rajčat do horké vody. Pojďme na to.
- Připravte hrnec s dostatečným množstvím vody a přiveďte ji k varu.
- Na spodní části každého rajčete udělejte malý křížový řez.
- Připravte si velkou mísu nebo nádobu s ledovou vodou.
- Přeneste rajčata do vroucí vody a nechte je tam ponořená po dobu 30 až 60 sekund. Doba závisí na velikosti a zralosti rajčat. Tím, že použijeme rajčata na kečup, tak nevadí, pokud tam budou o trochu déle.
- Po uplynutí času vyjměte rajčata z horké vody a okamžitě je ponořte do připravené mísy s ledovou vodou. Tímto zastavíte proces vaření a zchlazení pomůže oddělit slupku od dužniny rajčat.
- Po chvíli v ledové vodě můžete rajčata vytáhnout a slupka by měla být snadno odstranitelná. Můžete ji jemně oloupat prsty nebo použít na pomoc nožík.
Po odstranění slupek můžete rajčata použít podle receptu na kečup nebo je dále zpracovat. Ujistěte se, že rajčata jsou při ponoření do horké vody dostatečně zralá, protože nezralá rajčata se mohou hůře loupat.