Kedlubnové zelí je další oblíbenou zeleninou, kterou můžete připravit jako přílohu nebo součást různých pokrmů. Zde je jednoduchý recept na přípravu kedlubnového zelí, které se skvěle hodí k masu a pro přípravu dalších skvělých dobrot.
Ingredience
- 1 kedlubny (asi 1 kg), jemně nasekané nebo nastrouhané
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 středně velké mrkve, nastrouhané nebo nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo rozmačkané
- 1/2 lžičky kmínu (volitelně)
- 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo vývaru
Postup
- Příprava kedlubnového zelí: Omyjte kedlubny a zbavte se vnějších listů. Nasekejte nebo nastrouhejte na jemné nudličky nebo použijte struhadlo na hrubou strunu pro jemné strouhání.
- Osmahnutí cibule a česneku: Ve velkém hrnci nebo kastrolu na pomalu rozpáleném oleji nebo máslu osmahněte nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
- Přidání mrkve a kedluben: Přidejte nastrouhané nebo nakrájené mrkve a kedlubny do hrnce a promíchejte s osmaženou cibulí a česnekem. Pokračujte v míchání a dušení zelí alespoň 10 minut, dokud nezměkne.
- Přidání koření: Přidejte kmín, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti. Poté přilijte vodu nebo vývar a dobře promíchejte.
- Vaření a dušení: Zakryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi 20 až 30 minut, nebo dokud kedlubnové zelí nebude měkké a připravené k podávání. Během vaření můžete občas promíchat a případně přidat více vody, pokud je zelí příliš suché.
- Dokončení kedlubnového zelí: Po dlouhém vaření by kedlubnové zelí mělo být měkké a jeho chuť by měla být dobře vyladěná.
- Podávání: Kedlubnové zelí podávejte teplé jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou masové pokrmy, brambory nebo klobásy.
Tímto způsobem můžete připravit chutné kedlubnové zelí, které bude skvělou přílohou k různým pokrmům a pokud máte spoustu kedluben, tak je to jeden ze způsobů, jak je zpracovat.