Výborný hrníčkový recept na vláčnou kefírovou bábovku. Kefír má podobný efekt jako smetana ke šlehání a přidá bábovce kromě skvělé a malinko jiné chuti také skvělou vláčnost. Bábovka se tak jí doslova sama a mizí ze stolu opravdu nečekanou rychlostí. Užijte si a vyzkoušejte tento recept na kefírovou bábovku a nebudete litovat.
Ingredience
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 1/2 hrníčku cukru krystal
- 1/2 hrníčku oleje (např. slunečnicového)
- 3 vejce
- 1 hrnek kefíru
- 1 balení prášku do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- Špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou nebo strouhankou.
- Ve velké míse smíchejte krystalový cukr, olej, vejce, kefír a vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt, pokud používáte a špetku soli. Vše promíchejte dohladka.
- Postupně přidejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nalijte těsto do připravené formy na bábovku a rovnoměrně rozprostřete ve formě.
- Dejte bábovku do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 až 50 minut. Zkuste špejlí, jestli je bábovka hotová – po vytažení musí být suchá.
- Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě asi 25 a můžete ji vyklopit. Buďte opatrní, kefírová bábovka je trochu víc křehká, tak ať se vám při vyklápění nepoškodí.
Kefírová bábovka má jemnou a vláčnou strukturu díky přidanému kefíru. Můžete ji ozdobit moučkovým cukrem nebo zvolit nějakou osvědčenou polevu.