Kefírové lívance jsou skvělou alternativou k tradičním lívancům, protože kefír přidává do těsta příjemnou vláčnou konzistenci a mírnou osvěžující kyselost. Už jste někdy vyzkoušeli recept s kefírem? Je to opravdu velice dobrá ingredience, která dodá také těmto lívancům šmrnc.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce cukru
- 1 velké vejce
- 1 hrnek kefíru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelně)
- Máslo nebo olej na smažení
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a cukr.
- Do suchých ingrediencí uvedených výše přidejte vajíčko, kefír a vanilkový extrakt (pokud používáte). Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Rozpalte pánvičku nebo lívanečník na střední teplotu a přidejte trochu másla nebo oleje.
- Lžící nakapejte trochu těsta na rozpálenou pánev. Pokud používáte lžíci, můžete těsto jemně rozetřít, aby vytvořilo kruhový tvar lívance. Smažte lívance dozlatova, obvykle tak 2 až 3 minuty na každé straně.
- Hotové kefírové lívance přeneste na talíř a podávejte je teplé, ale klidně i vychladlé. Můžete je ozdobit například marmeládou, javorovým sirupem, medem, čerstvým ovocem nebo třeba zakápnout jogurtem, smetanou či přidat poctivou domácí šlehačku a posypat kakaem podle své chuti.
Kefírové lívance jsou příjemně vláčné, lahodné a mají jemnou kyselost díky kefíru. Jsou výbornou volbou na snídani nebo svačinu a mohou být podávány s různými dalšími ingrediencemi, jako je třeba javorový sirup, med, džem nebo čerstvé ovoce se šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny.