Kefírové řezy se zakysanou smetanou jsou úžasně lahodné díky použitému kefíru a zakysané smetany. Mají příjemně osvěžující chuť a jsou také mnohem krémovější. Pokud chcete připravit vynikající řezy třeba i pro nějakou slavnostnější příležitost, tak tento recept je přesně pro vás.
Ingredience
Těsto
- 1 hrnek kefíru
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
Krém
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krémová poleva
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1/4 hrnku cukru
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a vymažte nebo vyložte pečícím papírem plech na pečení.
- V míse smíchejte kefír, cukr, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt.
- Ve druhé míse si smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Nalijte rovnoměrně těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut, dokud není těsto upečené. Můžete zkusit špejlí.
- Nechte upečený korpus na řezy vychladnout.
Krém
- Smíchejte zakysanou smetanu, cukr a vanilkový extrakt.
- Rozetřete krém na vychladlý korpus.
Krémová poleva
- V hrnci na mírném ohni smíchejte zakysanou smetanu, cukr a máslo.
- Míchejte, dokud se cukr a máslo nerozpustí a směs se nezahřeje.
- Nalijte hotovou polevu na vrstvu krému.
- Nechte odpočívat v chladu alespoň 2 hodiny, aby krém a poleva ztuhla.
- Nakrájejte vychlazené řezy na jednotlivé porce.
Tyto kefírové řezy se zakysanou smetanou jsou podle mě jedny z nejlepších řezů vůbec. Vždy mají velký úspěch díky jejich lahodné chuti, kterou vytváří kombinace skvělého těsta, kefíru a zakysané smetany.