Zde je základní recept na koprovou omáčku. Koprovku ale můžete samozřejmě vylepšit také dalšími ingrediencemi. Nezapomeňte přidat hlavně dost čerstvého kopru, o kterém to celé vlastně je.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 250 ml smetany na vaření
- 1 svazek čerstvého kopru
- 1 lžička cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř podle chuti
- 4 vejce uvařená natvrdo
Postup
- Ve velké pánvi nebo hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
- Přidejte mouku a za stálého míchání smažte asi 1 až 2 minuty, dokud směs nezhnědne a nezačne vonět.
- Postupně přilévejte vývar a smetanu, stále míchejte, aby se vytvořila hladká omáčka bez hrudek.
- Přidejte nasekaný kopr a cukr. Míchejte a nechte omáčku povařit asi 5 minut, dokud se kopr nezměkne a omáčka zhoustne.
- Ochutnejte omáčku a případně přidávejte sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti.
- Omáčku můžete servírovat s vařenými brambory, knedlíkem, vejcem natvrdo, nebo hovězím masem.
Tento recept je základní varianta koprové omáčky, kterou můžete upravit podle svého gusta přidáním dalších ingrediencí, jako je například cibule, česnek nebo bílé víno. Ke koprovce se skvěle hodí vejce uvařená natvrdo, nebo zastřené vejce.
Můžete dělat koprovou omáčku na různé způsoby a nezůstat u základního receptu na omáčku, kterou všichni známe.
Vařené hovězí maso ke koprové omáčce
Vařené hovězí maso skvěle chutná a ke koprové omáčce se prostě dokonale hodí. Můžete zvolit buď hovězí maso, vejce, nebo obojí.
Ingredience
- 500 g kvalitního hovězího masa
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 2 stonky celeru (nakrájené na kousky)
- 1 petržel (oloupaná a nakrájená na kolečka)
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda
Postup
- Dejte hovězí maso do hrnce a přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer a petržel.
- Přidejte dostatek vody, aby bylo maso se zeleninou zakryté.
- Přiveďte k varu a potom snižte teplotu na minimum.
- Nechte hovězí maso vařit na mírném ohni po dobu 2 až 2,5 hodiny, nebo dokud maso nebude měkké.
- Během vaření dolijte podle potřeby vodu a odstraňte případnou pěnu, která se může na povrchu při vaření objevit.
- Po uvaření můžete maso nakrájet na plátky nebo kostky a podávat s koprovou omáčkou.
- Vývar můžete použít pro vaření dalších pokrmů, jako je například vývar nebo nějaká omáčka.
Máte hodně čerstvého kopru?
Čerstvý kopr je vynikající bylinka, která dodává jídlu svěží a aromatickou chuť. Je hojně využíván v kuchyních různých kuchyní, zejména ve středoevropské, skandinávské a středomořské kuchyni. Zde je několik způsobů, jak využít čerstvý kopr.
- Koprová omáčka: Jak již bylo zmíněno výše, čerstvý kopr je hlavní ingrediencí koprové omáčky. Stačí jej nasekat a přidat do omáčky podle receptu.
- Saláty: Nakrájený čerstvý kopr je skvělým doplňkem pro zeleninové nebo bramborové saláty. Přidá mu svěžest a výraznou chuť.
- Rybí pokrmy: Čerstvý kopr se často používá jako přísada k rybím pokrmům. Můžete jej posypat na pečenou nebo grilovanou rybu, přidat do rybí polévky nebo použít jako ingredienci v marinádě.
- Bylinkové máslo: Smíchejte nakrájený čerstvý kopr s máslem a solí a použijte ho na potření pečeného masa, ryby nebo pečiva.
- Nakládaný kopr: Čerstvý kopr lze také nakládat do octa nebo solného roztoku. Nakládaný kopr je skvělým doplňkem k jídlům, jako jsou uzeniny, sendviče nebo saláty.
Pamatujte, že čerstvý kopr je nejchutnější, když je čerstvý a čerstvě nasekaný. Můžete jej skladovat v lednici ve vodě, aby zůstal čerstvý až několik dní.