Výborný recept na králíka na divoko na smetaně přináší spoustu skvělých chutí a kombinaci králičího masa, s bylinkami a houbami. Jedná se o skvělé hlavní jídlo, které můžete připravit snadno podle tohoto receptu třeba na nedělní oběd.
Ingredience
- 1,5 kg králíka nakrájeného na porce
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule nakrájená na kolečka
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 200 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml červeného vína
- 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička tymiánu
- 1 bobkový list
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na velké pánvi rozehřejte olej. Osmahněte kousky králíka ze všech stran, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu. Přeneste je potom do pekáče.
- Do stejné pánve přidejte cibuli, česnek a žampiony. Osmahněte, dokud cibule nezezlátne a žampiony nezačnou hezky vonět.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořil světlý základ pro omáčku.
- Postupně přilijte červené víno a kuřecí vývar za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte smetanu ke šlehání, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Míchejte a vařte asi 5 minut.
- Omáčku dejte do pekáče s králíkem.
- Přikryjte pekáč s králíkem a pečte v troubě asi tak 1,5 – 2 hodiny, nebo dokud není králík měkký a šťavnatý. Občas omáčkou přelijte maso.
- Před podáváním ozdobte podle chuti čerstvými bylinkami a podávejte s rýží nebo bramborami.
Díky tomuto receptu si můžete vychutnat skvělého a šťavnatého králíka plného chutí díky houbám, bylinkám a skvělé omáčce. Jako příloha se skvěle hodí například brambory a toto jídlo dokonale poslouží jako lahodný nedělní oběd.