Rozhodně nejlepší králík na paprice co znám je ten, který dělala moje babička vždy, když jsme u ní byli na prázdninách, protože králíka dělala opravdu často, ale i tak nám vždy chutnal, ať už byl na paprice nebo třeba pečený na česneku.
Ingredience
- 1,5 kg králíka nakrájeného na porce
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 velké cibule nakrájené najemno
- 3 lžíce mleté papriky (sladké, pálivé nebo mix)
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 500 ml kuřecího vývaru
- knedlíky nebo těstoviny jako příloha
Postup
- V míse si smíchejte hladkou mouku, sůl a pepř. Obalte kousky králíka v mouce, aby byly dobře pokryté moukou.
- Na velké pánvi zahřejte olej nebo sádlo na středním ohni. Osmahněte kousky králíka ze všech stran, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu. Dejte je na talíř stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte papriku, česnek a osmahněte další 2 až 3 minuty.
- Přidejte rajčatový protlak a hladkou mouku, promíchejte a vařte další 2 minuty.
- Vložte zpět kousky králíka do pánve a zalijte kuřecím vývarem. Přidejte majoránku, kmín a sladkou papriku.
- Zakryjte pokličkou a vařte na nízkém výkonu asi tak 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud není králík měkký.
- Před koncem vaření přidejte zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
- Podávejte králíka na smetaně například s knedlíky nebo těstovinami podle vašeho výběru.
Tento tradiční recept našich babiček vytváří lahodnou a aromatickou omáčku s měkkým a chutným masem králíka. Užijte si toto výborné jídlo například s knedlíkem nebo těstovinami.