Lahodný králík pečený na kořenové zelenině je skvělý recept pro milovníky pečeného králičího masa a chutné zeleniny, která se k tomuto masu tak nějak přirozeně hodí. Toto jídlo se skvěle hodí na nedělní oběd, ale i na slavnostnější příležitosti a jako součást více-chodového menu.
Ingredience
- 1 králík, očištěný a rozdělený na jednotlivé porce
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
- 3 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
- 2 petržele, očištěné a nakrájené na kolečka
- 1 menší celer, očištěný a nakrájený na menší kousky
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na pečicím plechu smíchejte nakrájené brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek. Pokapejte olivovým olejem a posypte sušeným tymiánem a rozmarýnem. Dochuťte solí a pepřem.
- Na velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Osmahněte kusy králíka ze všech stran, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu.
- Přidejte osmažené kusy králíka na rozprostřenou kořenovou zeleninu na pečicím plechu.
- Pečte v předehřáté troubě asi tak 50 až 60 minut, nebo dokud není králík dobře propečený a zelenina měkká. Občas zeleninu promíchejte, aby se pekla rovnoměrně.
- Po upečení vytáhněte z trouby a nechte chvilku odpočinout.
- Podávejte pečeného králíka na kořenové zelenině na talíře, nebo dejte plech na stůl a nechte hosty, aby si nabrali maso a zeleninu podle chuti.
Tento recept přináší úžasně lahodné jídlo s výraznými chutěmi kořenové zeleniny a šťavnatým králíkem. Je to ideální hlavní pro rodinné večeře nebo také pro zvláštní příležitosti.