Lahodný králík pečený na kořenové zelenině – recept

Lahodný králík pečený na kořenové zelenině je skvělý recept pro milovníky pečeného králičího masa a chutné zeleniny, která se k tomuto masu tak nějak přirozeně hodí. Toto jídlo se skvěle hodí na nedělní oběd, ale i na slavnostnější příležitosti a jako součást více-chodového menu.

Ingredience

  • 1 králík, očištěný a rozdělený na jednotlivé porce
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
  • 3 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
  • 2 petržele, očištěné a nakrájené na kolečka
  • 1 menší celer, očištěný a nakrájený na menší kousky
  • 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Na pečicím plechu smíchejte nakrájené brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek. Pokapejte olivovým olejem a posypte sušeným tymiánem a rozmarýnem. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Na velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Osmahněte kusy králíka ze všech stran, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu.
  4. Přidejte osmažené kusy králíka na rozprostřenou kořenovou zeleninu na pečicím plechu.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi tak 50 až 60 minut, nebo dokud není králík dobře propečený a zelenina měkká. Občas zeleninu promíchejte, aby se pekla rovnoměrně.
  6. Po upečení vytáhněte z trouby a nechte chvilku odpočinout.
  7. Podávejte pečeného králíka na kořenové zelenině na talíře, nebo dejte plech na stůl a nechte hosty, aby si nabrali maso a zeleninu podle chuti.

Tento recept přináší úžasně lahodné jídlo s výraznými chutěmi kořenové zeleniny a šťavnatým králíkem. Je to ideální hlavní pro rodinné večeře nebo také pro zvláštní příležitosti.

Napsat komentář