Velice chutný a příjemně lahodný králík pečený na slanině s květákem kombinuje chutné kousky králíka s bohatou chutí slaniny a svěžím květákem. Pokud máte rádi králíka a rádi byste zkusili trochu jiný recept, pak tento určitě doporučujeme.
Ingredience
- 1 králík, očištěný a rozdělený na jednotlivé porce
- Slanina (plátky na obalení kousků králíka)
- Olej nebo máslo pro pečení
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku bílého vína
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 květák, rozdělený na růžičky
- Čerstvý tymián nebo petržel na ozdobení
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Osolte a opepřete všechny kousky králíka.
- Obalte každý kousek králíka plátkem slaniny. Slanina by měla dobře přilnout ke kouskům králíka, případně můžete připíchnout párátkem.
- Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo. Osmahněte kousky králíka se slaninou ze všech stran.
- Přesuňte kousky králíka na pekáč a přidejte cibuli, česnek a květák.
- Smíchejte kuřecí vývar, bílé víno a zalijte kousky králíka.
- Přikryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte asi tak 45 až 60 minut, nebo dokud není králík upečený a květák měkký.
- Během pečení pravidelně podlévejte kousky králíka šťávou z pekáče, aby zůstaly šťavnaté.
- Po upečení vytáhněte z trouby, posypte čerstvým tymiánem nebo petrželí a nechte chvilku odpočinout.
- Podávejte králíka pečeného na slanině s květákem například s nějakou bramborovou přílohou podle vašeho výběru.
Užijte si skvělé kombinace chutí slaniny, králíka a květáku, které ocení milovníci šťavnatých pokrmů s masem a trochou zeleniny pro svěžejší chuť a také trochu pro zdraví. V tomto receptu květák opravdu dobře ladí právě se slaninou a králíkem.