Užijte si tento skvělý, křehký tvarohový koláč s lesním ovocem. Jedná se o lahodný dezert, který si můžete vychutnat kdykoliv během dne, jen tak ke kafíčku, čaji, nebo jako dezert po jídle. Je to dokonalý recept pro milovníky chutných koláčů a osvěžujícího lesního ovoce.
Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla pokojové teploty
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň
- 500 g tvarohu
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- Kůra z 1 citronu
- 200 g lesního ovoce (například drobné ovoce podle chuti, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky)
Posypání koláče
- 1 lžíce moučkového cukru
- Smetana ke šlehání
Postup
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s máslem, cukrem, špetkou soli a vejcem. Vypracujte hladké těsto, potom ho zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout asi tak na 30 až 60 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh a promíchejte vše dohladka. Přidejte kůru z citronu a opatrně vmíchejte lesní ovoce.
- Troubu si v tuto chvíli předehřejte na 180 °C.
- Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučené pracovní ploše do velikosti formy na pečení.
- Přeneste těsto do formy a přizpůsobte tvaru podle potřeby. Okraje namačkejte trochu do výšky.
- Na těsto nalijte tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.
- Koláč pečte v předehřáté troubě asi tak 35 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu a tvarohová směs neztuhne.
- Po upečení nechte křehký tvarohový koláč chvíli vychladnout. Potom ho můžete posypat moučkovým cukrem a podávat s trochou šlehačky, se zakysanou smetanou nebo nějakou dobrou zmrzlinou a kafíčkem.