Křehký tvarohový koláč s lesním ovocem – recept

Užijte si tento skvělý, křehký tvarohový koláč s lesním ovocem. Jedná se o lahodný dezert, který si můžete vychutnat kdykoliv během dne, jen tak ke kafíčku, čaji, nebo jako dezert po jídle. Je to dokonalý recept pro milovníky chutných koláčů a osvěžujícího lesního ovoce.

Ingredience

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Kůra z 1 citronu
  • 200 g lesního ovoce (například drobné ovoce podle chuti, jako jsou maliny, ostružiny, borůvky)

Posypání koláče

  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Smetana ke šlehání

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s máslem, cukrem, špetkou soli a vejcem. Vypracujte hladké těsto, potom ho zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout asi tak na 30 až 60 minut.
  2. Mezitím si připravte náplň. Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh a promíchejte vše dohladka. Přidejte kůru z citronu a opatrně vmíchejte lesní ovoce.
  3. Troubu si v tuto chvíli předehřejte na 180 °C.
  4. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučené pracovní ploše do velikosti formy na pečení.
  5. Přeneste těsto do formy a přizpůsobte tvaru podle potřeby. Okraje namačkejte trochu do výšky.
  6. Na těsto nalijte tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.
  7. Koláč pečte v předehřáté troubě asi tak 35 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu a tvarohová směs neztuhne.
  8. Po upečení nechte křehký tvarohový koláč chvíli vychladnout. Potom ho můžete posypat moučkovým cukrem a podávat s trochou šlehačky, se zakysanou smetanou nebo nějakou dobrou zmrzlinou a kafíčkem.

Napsat komentář