Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru je výborná a díky uzenému vývaru a kouskům uzeného masa. Tato polévka obzvlášť v zimě dokonale zahřeje a také zasytí. Hodí se k ní čerstvé pečivo, ale může také dobře posloužit jako teplá předkrm.
Ingredience
- 250 g žlutého hrachu (může být mražený)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 brambora, nakrájená na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kostky
- 200 g uzeného masa (nebo uzená klobása), nakrájené na kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1,5 litru uzeného vývaru
- 1 lžička majoránky (čerstvá nebo sušená)
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup
- Na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo v hrnci.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně tak 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi tak minutu, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev, hrách a promíchejte.
- Nalijte uzený vývar do hrnce a přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a vařte zhruba 20 až 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte nakrájené uzené maso a majoránku. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku na hladký krém.
- Přidejte smetanu ke šlehání a znovu promíchejte a trochu prohřejte.
Tato krémová hrachová polévka z uzeného vývaru je výborným teplým pokrmem, který můžete podávat jako hlavní jídlo nebo předkrm. Uzený vývar dává polévce výraznou chuť a ten správný říz. Polévka zasytí i zahřeje a je výborná jen tak s čerstvým pečivem.