Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru – recept

Krémová hrachová polévka z uzeného vývaru je výborná a díky uzenému vývaru a kouskům uzeného masa. Tato polévka obzvlášť v zimě dokonale zahřeje a také zasytí. Hodí se k ní čerstvé pečivo, ale může také dobře posloužit jako teplá předkrm.

Ingredience

  • 250 g žlutého hrachu (může být mražený)
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kostky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 1 brambora, nakrájená na kostky
  • 1 mrkev, nakrájená na kostky
  • 200 g uzeného masa (nebo uzená klobása), nakrájené na kousky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 litru uzeného vývaru
  • 1 lžička majoránky (čerstvá nebo sušená)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo v hrnci.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně tak 5 minut.
  3. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi tak minutu, dokud nezačne hezky vonět.
  4. Přidejte nakrájenou bramboru, mrkev, hrách a promíchejte.
  5. Nalijte uzený vývar do hrnce a přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a vařte zhruba 20 až 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
  6. Přidejte nakrájené uzené maso a majoránku. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
  7. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku na hladký krém.
  8. Přidejte smetanu ke šlehání a znovu promíchejte a trochu prohřejte.

Tato krémová hrachová polévka z uzeného vývaru je výborným teplým pokrmem, který můžete podávat jako hlavní jídlo nebo předkrm. Uzený vývar dává polévce výraznou chuť a ten správný říz. Polévka zasytí i zahřeje a je výborná jen tak s čerstvým pečivem.

Napsat komentář