Krémová polévka z pečeného česneku je bohatá, lahodná a má skvělou chuť po česneku, který se při pečení změní na jemnější, nasládlou pastu. Pokud jste ještě polévku z pečeného česneku nevařili, tak je nejvyšší čas to napravit.
Ingredience:
- 2 paličky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce másla
- 1 cibule (nasekaná)
- 4 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- Čerstvá petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup
- Rozkrojte paličky česneku napůl. Každou polovinu česneku posypte solí, pepřem a pokapejte olivovým olejem. Zabalte je do alobalu a upečte je v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut, nebo dokud není česnek měkký a dozlatova.
- Mezitím na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte nasekanou cibuli a nakrájené brambory dozlatova.
- Přidejte zeleninový vývar a uvařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Po upečení vytáhněte česnek z alobalu a vytlačte pastu z každého stroužku. Přidejte tuto česnekovou pastu do polévky.
- Použijte tyčový mixér a mixujte polévku do hladké konzistence.
- Přidejte smetanu a dobře promíchejte.
- Ochutnejte polévku a případně přidejte ještě sůl a pepř podle chuti.
- Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou.
Vynikající krémová polévka z pečeného česneku má výraznou, a přitom jemnou chuť česneku. Je skvělá jako předkrm nebo lehký oběd například s čerstvým pečivem podle vaší volby.