Výborný recept na křenovou omáčku s vařeným uzeným nebo hovězím masem, která je velice oblíbená. I když ne každý má křen rád. Pro milovníky křenu je to ale skvělá delikatesa i díky kombinaci s uzeným masem. Jako příloha padnou skvěle vařené brambory. Můžete si ji ale dát také s houskovým knedlíkem a vařeným vejcem.
Ingredience
- 1/2 hrnku nastrouhaného křenu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nastrouhejte čerstvý křen. Pokud používáte křen v tubě, můžete jej také použít, ale mějte na paměti, že čerstvý křen poskytuje mnohem intenzivnější chuť.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nastrouhaný křen a osmahněte ho asi 1 minutu, aby se uvolnilo jeho aroma a chutě.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se křen obalil moukou. Osmahněte další 1 až 2 minuty za občasného míchání, aby mouka trochu zesklovatěla.
- Postupně přilévejte hovězí vývar za stálého míchání, aby se vytvořila hladká omáčka bez hrudek. Přiveďte omáčku k varu a vařte ji asi 5 minut, nebo dokud se omáčka nezahustí.
- Přidejte smetanu ke šlehání a citronovou šťávu. Promíchejte a vařte omáčku další 1 až 2 minuty, aby se všechny chutě propojily. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Omáčka je hotová a může se použít jako příloha k mnoha pokrmům. Nejčastěji se podává k vařenému uzenému masu (recept naleznete níže), ale skvělá je také s vařenými vejci a houskovým knedlíkem.
Křenová omáčka má ostrou a osvěžující chuť a výborně doplňuje mnoho pokrmů svou výraznou příchutí křenu.
Recept na vařené uzené maso
Už víme, jak na křenovou omáčku. Pokud zvolíte variantu podávání s uzeným masem a bramborami, pak pojďme vařit uzené maso.
Ingredience
- 500 g uzeného masa nebo hovězího masa
- 1 cibule (nasekaná na plátky)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
Postup
- Uzené maso důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečnou sůl a povrchovou šťávu.
- Do hrnce s dostatečným množstvím vody dejte uzené maso, nasekanou cibuli, bobkové listy, nové koření a pepř.
- Přiveďte vodu v hrnci k varu a poté snižte teplotu, aby se voda mírně vařila. Pokud je potřeba, můžete přidat ještě trochu vody, aby maso bylo zcela ponořené.
- Vařte uzené maso pod pokličkou po dobu přibližně 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud nebude maso měkké a snadno oddělitelné od kostí.
- Po uvaření vyjměte uzené maso z hrnce a nechte ho chvíli odpočinout. Poté maso nakrájejte na tenké plátky nebo podle vašeho přání.
- Vařené uzené maso můžete podávat teplé jako hlavní jídlo s přílohou, například s vařenými bramborami, pečenou zeleninou nebo s chlebem. V našem případě to bude k vynikající křenové omáčce. Také se hodí do sendvičů, salátů nebo pokrmů, které vyžadují uzené maso.
Vařené uzené maso je vynikající pro svou šťavnatou a lahodnou chuť. Během vaření se maso krásně změkčí a nasaje aroma koření. Je to výborná volba pro jednoduché a chutné jídlo, které se hodí do mnoha různých receptů.