Výborné a křupavé cuketové karbanátky do trouby jsou skvělou volbou, pokud preferujete zdravější přípravu, než je smažení. Využijte sezónu cuket naplno a zkuste také tento chutný, a přitom snadný recept, který dobře nahradí klasické karbanátky.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku strouhanky (můžete použít i strouhanku z celozrnného chleba)
- 1/4 hrnku strouhaného parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 1 vejce
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej (pro vymazání pekáčku)
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte je do cedníku a posypte solí. Nechte je asi 10 minut odležet, aby se zbavily přebytečné vody.
- Mezitím si připravte zbylé ingredience. Ve velké míse smíchejte jemně nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, strouhanku, strouhaný parmezán, vejce, sušené bylinky, sůl a pepř. Přidejte do této směsi i osušené cukety.
- Rukama dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily kompaktní směs vhodnou pro přípravu karbanátek.
- Plech na pečení vymažte olivovým olejem, aby se cuketové karbanátky zbytečně nepřilepily.
- Ze směsi tvarujte malé placičky a pokládejte je na plech. Můžete použít lžíci na zmrzlinu nebo ruce. Přizpůsobte velikost karbanátek podle svých preferencí.
- Placičky dejte do předehřáté trouby a pečte asi 20 až 25 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu a neztuhnou.
- Hotové křupavé karbanátky z cukety vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout před servírováním.
Tyto vynikající cuketové karbanátky můžete podávat s různými přílohami, jako jsou brambory, rýže nebo zeleninový salát. Doporučujeme ještě přidat čerstvé bylinky nebo omáčku podle svého gusta pro vylepšení chuti.
Rádi experimentujete a zkoušíte různé varianty karbanátek? Tady pro vás máme mnoho variant na cuketové karbanátky smažené nebo do trouby.