Krupicová kaše je oblíbeným pokrmem hlavně u dětí, ale i dospělí si ji rádi dopřejí. Je to jednoduchý a lahodný pokrm na sladko, který můžete připravit kdykoliv a velice snadno. Tady máte základní recept na přípravu tradiční krupicové kaše, kterou už můžete dochutit podle sebe.
Ingredience
- 1 šálek krupice (můžete použít jemnou nebo hrubou)
- 4 hrnky mléka
- 1/4 hrnku cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička másla (volitelné)
- Špetka soli
- Vanilkový cukr (podle chuti)
- Skořice (volitelně)
Postup
- Příprava krupice
- V hrnci nebo hrníčku smíchejte krupici se solí a cukrem.
- Přiveďte mléko k varu ve velkém kastrolu nebo hrnci.
- Vaření krupice
- Jakmile je mléko horké a začíná vařit, postupně přidávejte krupici do mléka a stále míchejte, aby se zabránilo tvorbě hrudek.
- Vařte krupici na mírném ohni a občas míchejte, dokud nezhoustne. To by mělo trvat asi 10 až 15 minut. Při vaření můžete přidat vanilkový cukr a skořici podle své chuti.
- Dokončení krupice
- Po dosažení požadované konzistence přidejte lžičku másla.
- Můžete také přidat trochu cukru navíc, pokud chcete krupičnou kaši sladší.
- Podávání
- Krupicovou kaši podávejte horkou.
- Můžete ji posypat dalším vanilkovým cukrem nebo skořicí, pokud máte rádi sladší chuť.
Krupicová kaše je výbornou volbou na snídani nebo svačinu a navíc ji můžete přizpůsobit jednoduše svým chutím tím, že přidáte různé přísady jako třeba ovoce, ořechy nebo med.