Krupicová polévka s vejcem je tradiční a velice jednoduchá polévka, která je navíc levná a obsahuje jen pár základních ingrediencí. Je vynikající s vejcem a podle chuti s nasekanou čerstvou petrželkou.
Ingredience
- 1/2 hrnku krupice
- 4 hrnky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 2 velká vajíčka
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželka (na ozdobení, volitelně)
Postup
- V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte stroužky česneku a krupici. Smíchejte a nechte krupici krátce osmahnout, dokud nezačne vonět.
- Zvolna přilijte vývar a za stálého míchání vařte krupici, dokud nebude měkká. To by mělo trvat zhruba 10 až 15 minut.
- Během vaření krupice v dalším uvařte také vajíčka na středně tvrdá (vařte je zhruba 8 minut). Po uvaření je okamžitě ochlaďte studenou vodou a oloupejte.
- Nakrájejte uvařená vajíčka na malé kostičky nebo na plátky.
- Když je krupice měkká, dochuťte polévku solí a pepřem podle chuti.
- Před podáváním do každého talíře nalijte polévku, ozdobte plátky nebo kostičkami vajíčka a můžete přidat také nasekanou čerstvou petrželku pro chuť i hezký vzhled.
Tato krupicová polévka je výborným teplým pokrmem na chladné dny. Je jednoduchá, levná a zasytí. Můžete ji podávat jako předkrm nebo jako lehký oběd nebo večeři.