Krupicová polévka s vejcem – recept

Krupicová polévka s vejcem je tradiční a velice jednoduchá polévka, která je navíc levná a obsahuje jen pár základních ingrediencí. Je vynikající s vejcem a podle chuti s nasekanou čerstvou petrželkou.

Ingredience

  • 1/2 hrnku krupice
  • 4 hrnky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 2 velká vajíčka
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželka (na ozdobení, volitelně)

Postup

  1. V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova.
  2. Přidejte stroužky česneku a krupici. Smíchejte a nechte krupici krátce osmahnout, dokud nezačne vonět.
  3. Zvolna přilijte vývar a za stálého míchání vařte krupici, dokud nebude měkká. To by mělo trvat zhruba 10 až 15 minut.
  4. Během vaření krupice v dalším uvařte také vajíčka na středně tvrdá (vařte je zhruba 8 minut). Po uvaření je okamžitě ochlaďte studenou vodou a oloupejte.
  5. Nakrájejte uvařená vajíčka na malé kostičky nebo na plátky.
  6. Když je krupice měkká, dochuťte polévku solí a pepřem podle chuti.
  7. Před podáváním do každého talíře nalijte polévku, ozdobte plátky nebo kostičkami vajíčka a můžete přidat také nasekanou čerstvou petrželku pro chuť i hezký vzhled.

Tato krupicová polévka je výborným teplým pokrmem na chladné dny. Je jednoduchá, levná a zasytí. Můžete ji podávat jako předkrm nebo jako lehký oběd nebo večeři.

Napsat komentář