Hezky šťavnatá krůtí roláda s nádivkou je lahodný a lehký pokrm, který může být skvělou alternativou k tradičním masovým roládám, včetně té z kuřecího masa. Zkuste tento recept na přípravu krůtí rolády s nádivkou a podle chuti si ho vylepšete například použitím koření nebo zeleniny podle vlastní chuti.
Ingredience
Pro krůtí roládu:
- 4 krůtí řízky (jednotlivé plátky masa)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej nebo máslo na smažení
Pro nádivku:
- 200 g čerstvého špenátu (umytého a nakrájeného)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 100 g sýra (např. gouda, eidam nebo mozzarella)
- 50 g strouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
- Sůl a pepř podle chuti
- Oregano, bazalka nebo jiné bylinky podle preference
Pro omáčku:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
Postup
- Příprava krůtích řízků:
- Krůtí řízky naklepejte lehce, aby byly tak akorát tenké a netrhaly se, osolte a opepřete.
- Příprava nádivky:
- Na pánvi rozehřejeme olej nebo máslo a osmahneme nasekanou cibuli do zlatova.
- Přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidáme nakrájený špenát a podusíme ho, dokud se nezmenší a nezhoustne. Následně ho nechte trochu vychladnout.
- Ke špenátu přidáme nasekaný sýr, strouhaný tvrdý sýr a bylinky. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Sestavení rolády:
- Na každý krůtí řízek naneseme vrstvu připravené nádivky.
- Jednotlivé řízky s nádivkou pevně svíráme, aby náplň zůstala uvnitř. Můžeme použít špejle nebo provázek, abychom rolády udrželi pohromadě.
- Smažení a pečení:
- Rozehřejeme olej nebo máslo na pánvi a opečeme krůtí rolády ze všech stran do zlatova.
- Hotové rolády dejte na plech a dejte do předehřáté trouby na 180 °C na asi 15 až 20 minut, nebo dokud nejsou rolády důkladně propečené.
- Příprava omáčky:
- Ve stejné pánvi, ve které jste smažili rolády, rozehřejte máslo.
- Přidejte hladkou mouku a za stálého míchání smažte asi 1 až 2 minuty.
- Postupně přilijte smetanu a kuřecí vývar nebo vodu a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Případně ji osolte a opepřete podle chuti.
- Podávání:
- Hotové krůtí rolády podávejte se smetanovou omáčkou, kterou můžete přelít přes rolády.
- Jako příloha se k této šťavnaté krůtí roládě hodí brambory, rýže nebo zelenina.