Kulajda s houbami recept

Kulajda je tradiční česká polévka s houbami, bramborami, kysaným zelím a koprem. Může být i s vejcem. Zde je základní recept na kulajdu, kterou někteří milují a jiní ji zase nemohou ani vidět.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 200 g smetany na vaření
  • 200 g kysaného zelí
  • 200 g hub (typicky sušené houby, jako je třeba sušený hříbek)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 snítka bobkového listu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý kopr na ozdobu

Postup

  1. Sušené houby namočte do vody a nechte je změknout. Poté je nakrájejte na menší kousky.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky.
  4. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezezlátne.
  5. Přidejte nakrájené sušené houby a brambory. Osmažte je spolu s cibulí asi 5 minut.
  6. Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se všechny suroviny obalily moukou.
  7. Přilijte vodu tak, aby pokryla všechny suroviny v hrnci. Přidejte bobkový list a mletý kmín.
  8. Vařte polévku asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
  9. Přidejte kysané zelí a vařte dalších 5 minut.
  10. V samostatné míse smíchejte smetanu s octem. Postupně přidejte lžíci horkého vývaru z polévky a promíchejte.
  11. Přidejte směs smetany a octa do hrnce se polévkou a promíchejte. Vařte ještě 1-2 minuty.
  12. Ochutnejte polévku a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  13. Při servírování ozdobte kulajdu nasekaným koprem.

Kulajda se tradičně podává jako hlavní jídlo nebo předkrm. Můžete ji doplnit o vajíčko natvrdo nebo opečený chléb.

Napsat komentář