Kulajda je tradiční česká polévka s houbami, bramborami, kysaným zelím a koprem. Může být i s vejcem. Zde je základní recept na kulajdu, kterou někteří milují a jiní ji zase nemohou ani vidět.
Ingredience
- 500 g brambor
- 200 g smetany na vaření
- 200 g kysaného zelí
- 200 g hub (typicky sušené houby, jako je třeba sušený hříbek)
- 1 cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 snítka bobkového listu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý kopr na ozdobu
Postup
- Sušené houby namočte do vody a nechte je změknout. Poté je nakrájejte na menší kousky.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájené sušené houby a brambory. Osmažte je spolu s cibulí asi 5 minut.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se všechny suroviny obalily moukou.
- Přilijte vodu tak, aby pokryla všechny suroviny v hrnci. Přidejte bobkový list a mletý kmín.
- Vařte polévku asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte kysané zelí a vařte dalších 5 minut.
- V samostatné míse smíchejte smetanu s octem. Postupně přidejte lžíci horkého vývaru z polévky a promíchejte.
- Přidejte směs smetany a octa do hrnce se polévkou a promíchejte. Vařte ještě 1-2 minuty.
- Ochutnejte polévku a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Při servírování ozdobte kulajdu nasekaným koprem.
Kulajda se tradičně podává jako hlavní jídlo nebo předkrm. Můžete ji doplnit o vajíčko natvrdo nebo opečený chléb.