Kulajda s houbami a vejcem je tradiční česká polévka, která se připravuje z houbového vývaru, brambor, hříbků, kysaného smetany, octa a vajec. Tato polévka má charakteristickou kyselou chuť a je oblíbená zejména v období houbových sezón, kdy jsou houby dostupné. Zde je základní recept na kulajdu s houbami a vejci. Podle různých tradic a zvyklostí podle kraje se může recept samozřejmě mírně lišit.
Ingredience
- 200 g sušených hříbků (nebo čerstvých, pokud máte k dispozici)
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 250 ml kysané smetany
- 2 až 3 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Sušené hříbky nejprve namočte do teplé vody a nechte je tak 30 minut, aby změkly. Poté je omyjte a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte čerstvé houby, očistěte je a nakrájejte na plátky nebo kousky podle toho jak jste zvyklí.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a brambory na tenké plátky.
- V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli a houby (pokud používáte sušené hříbky, také je přidejte). Smažte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte brambory a smažte je spolu s houbami a cibulí asi 5 minut.
- Na směs hub, brambor a cibule přidejte lžíci hladké mouky a promíchejte, aby se vytvořil světlý základ pro polévku.
- Nalijte do hrnce horký houbový vývar (můžete použít buď houbový vývar z vaření sušených hříbků, nebo hotový houbový vývar dostupný v obchodě). Vařte polévku asi 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Přidejte kysanou smetanu a ocet. Vařte dalších 5 minut a míchejte, dokud smetana nezíská jednotnou konzistenci s polévkou.
- Polévku přiveďte k varu. Během toho uvařte vajíčka tak, aby byla středně tvrdá (asi 7 minut). Poté je oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- Před podáváním do polévky přidejte nakrájená vajíčka a podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Kulajda s houbami a vejci je tradiční český pokrm, který je často podáván jako teplá polévka, která vám pomůže příjemně zahřát hladové bříško, zejména v chladnějších měsících.