Kuře na smetaně je lahodné jídlo, které je tak nějak tradiční a vždy si na tomto jídle skvěle pochutnáme. Kousky kuřecího masa jsou nejprve osmahnuty na pánvi a potom zalité smetanovou omáčkou, která je často doplněna o další ingredience, jako je cibule, česnek, volitelně také houby nebo bylinky. Toto jednoduché, ale chutné jídlo se často podává s rýží, bramborami nebo těstovinami a je oblíbené pro svou krémovou a lahodnou chuť, která nikdy neomrzí.
Ingredience
- 4 kuřecí prsa (s kůží)
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 hrnek hub (např. žampiony nebo hříbky), nakrájené
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 hrstka čerstvé nasekané petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve osolte a opepřete opláchnutá kuřecí prsa ze všech stran.
- Rozpalte máslo nebo olivový olej na velké pánvi na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a smažte, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte nasekaný česnek a houby a osmahněte dalších zhruba 5 minut, dokud nejsou houby měkké.
- Přidejte kuřecí prsa do pánve a opékejte je z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
- Přilijte kuřecí vývar a vařte asi tak 10 minut, dokud není kuřecí maso hotové a vývar se trochu nezredukuje.
- Přilijte smetanu na vaření do pánve a nechte vařit ještě asi 5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Před podáváním posypte nasekanou petrželkou a dochuťte podle chuti solí a pepřem.
- Podávejte kuře na smetaně s rýží nebo knedlíky a nějakou zeleninou jako přílohou.