Další skvělá varianta, trochu exotická, na kuřecí prsa v jogurtu na způsob řeckého gyrosu. Jedná se o velice chutný a lahodný způsob, jak připravit kuřecí prsa plné příjemných kořeněných chutí. Recept samozřejmě můžete upravit podle svých chutí a vyzkoušet různé varianty.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na tenké plátky
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Šťáva z 1 citronu
Při podávání
- Pita chleby nebo placky
- Zelenina (rajče, okurka, cibule) nakrájená na plátky
- Listy salátu (např. ledový salát)
- Řecký jogurt, tzatziki omáčka
Postup
- V misce smíchejte řecký jogurt, olivový olej, prolisovaný česnek, oregano, tymián, kmín, papriku, sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Kuřecích prsa vložte do této marinády. Nechte maso marinovat v lednici nejlépe 2 hodiny, ideálně přes noc, aby se propojily všechny chutě s masem.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Kuřecí plátky vyjměte z marinády a umístěte je na pekáč nebo plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte v troubě asi tak 20 až 25 minut nebo dokud nejsou kuřecí plátky upečené a dozlatova.
- Pita chleby můžete také lehce ohřát v troubě nebo na pánvi.
- Na každý chléb dejte plátek nebo dva (podle velikosti) pečeného kuřecího masa.
- Přidejte plátky rajčat, okurky, cibule a listy salátu.
- Přelijte jogurtem a olivovým olejem nebo tzatziki omáčkou a pita chléb nebo případně tortillu zamotejte a můžete podávat úžasný řecký gyros.
Tento skvělý recept vytváří jedinečnou kombinaci chutí a vůní podobnou tradičnímu řeckému gyrosu. Velkou výhodou je možnost zkoušet různé varianty a ingredience, které máte rádi. Nemusíte zůstat u řeckého gyrosu, ale připravit si třeba mnohem víc pikantní variantu podle sebe.