Jednoduché kuřecí rizoto se zeleninou je skvělé jídlo, který lze připravit snadno a rychle, i když nejste zrovna master šéf. Tento recept kombinuje výbornou chuť kuřecího masa a zeleniny s krémovou rýží. Podle svých chutí můžete přidat také jiné ingredience nebo koření, třeba kari. Zeleninu můžete použít čerstvou nebo mraženou.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa (nakrájená na kostky)
- 1 hrnek krátkozrnné rýže
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve (oloupané a nastrouhané)
- 1 červená paprika (nakrájená na kostky)
- 1 hrst hrášku
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1/2 hrnky bílého vína (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na velké pánvi nebo v hrnci zahřejte olivový olej.
- Přidejte nasekanou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu a hezky se s česnekem nerozvoní.
- Přidejte nakrájená kuřecí prsa a osmahněte je dozlatova.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku a hrášek. Míchejte a vařte asi tak 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rýži a míchejte ji s kuřecím masem a zeleninou, dokud se rýže neobalí olejem a nestane se a pohled průsvitnou.
- Přidejte bílé víno, pokud používáte při přípravě rizota a vařte, dokud se nevyvaří.
- Postupně přilívejte kuřecí vývar po jednom hrnku a vždy míchejte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte v přidávání vývaru a míchání, dokud rýže nezměkne a rizoto nemá tu správnou konzistenci a krémovost. To by mělo trvat zhruba tak 20 minut.
- Ochutnejte rizoto a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Když je rýže měkká a rizoto má krémovou konzistenci, je hotové a vy ho můžete ihned podávat.
Toto kuřecí rizoto se zeleninou je skvělé a jednoduché jídlo, které zvládne opravdu každý a hodí se jak na oběd, tak i na večeři. Ideálně můžete využít sezonní zeleninu, ale dobře poslouží také kvalitní mražená.