Pro přípravu pečených kuřecích stehen na divoko můžete zkusit jednoduchý recept. Obvykle se kombinuje kuřecí maso s výraznou omáčkou na základě rajčat a ideálně čerstvých hříbků. Místo čerstvých hub se dají použít také sušené – stačí je namočit.
Ingredience
- 4 kuřecí stehna
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nasekaná najemno
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 200 g čerstvých nebo sušených hříbků
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 plechovka (400 g) rajčat
- 200 ml kuřecího vývaru nebo vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Posolte a opepřete kuřecí stehna. Rozehřejte olej na pánvi a zprudka opečte stehna z obou stran, dokud nejsou zlatavá.
- Dejte stehna do pekáče nebo do zapékací mísy.
- Ve stejné pánvi osmahněte cibuli a česnek. Smažte, dokud nejsou doměkka.
- Přidejte hříbky a orestujte je společně s cibulí a česnekem.
- Přidejte sušené bylinky a prohřejte.
- Přidejte krátce orestovaná rajčata, kuřecí vývar (nebo víno) a rajčatový protlak. Přiveďte k varu a vařte zhruba 5 minut.
- Nalijte omáčku přes kuřecí stehna v pekáči, posypte strouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud není kuřecí maso hotové.
- Podle chuti ozdobte nasekanou petržel, pokud chcete.
Tento recept přináší skvělou a velice chutnou omáčku, která doplňuje chuť kuřecího masa. Podávejte například s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.