Pořádný vývar je v zimě to nejlepší na zahřátí. Máme tady skvělý recept na přípravu kuřecího vývaru s domácími nudlemi, který vám bude zaručeně chutnat. Dopřejte si k němu čerstvý chleba a máte výbornou večeři, která zahřeje i zasytí.
Ingredience
Kuřecí vývar
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 1 rozkrojená cibule
- 2 mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
- 2 stonky řapíkatého celeru nebo půlka celeru, na kolečka
- 2 hřebíčky
- 1 lžička kuliček pepře
Domácí nudle
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 velká vejce
- 1/2 lžičky soli
- Voda podle potřeby
Postup
- Vložte kuře do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořeno.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer, hřebíček a pepř.
- Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni. Odstraňujte pěnu, která se hromadí na povrchu.
- Vařte kuřecí vývar po dobu přibližně 2 hodin, dokud není maso měkké a šťavnaté, a vývar nezíská požadovanou bohatou chuť.
- Odstavte kuřecí maso a přeceďte vývar, abyste odstranili zbytky zeleniny a koření.
- Začneme s přípravou nudlí. V misce smíchejte mouku a sůl. Udělejte v ní důlek a rozklepněte do něj vejce.
- Postupně začněte vmíchávat mouku do vajec a přidávejte vodu, dokud nezískáte těsto na nudle.
- Dejte těsto na pomoučený povrch a hněťte ho, dokud není hladké a pružné.
- Těsto rozválejte na tenký plát a nechte ho chvíli odpočinout.
- Nakrájejte těsto na tenké nudle a vařte ve vroucí osolené vodě asi tak 3 minuty, nebo dokud nevyplavou na povrch.
- Přidejte uvařené nudle do kuřecího vývaru.
- Odstavte ze sporáku, nechte chvíli odstát a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Podávejte teplý vývar s kousky kuřecího masa a s čerstvou petrželkou na ozdobu.
Tento kuřecí vývar s domácími nudlemi je výborný na zahřátí v chladných dnech a nabízí skvělé chutě, které tvoří kuřecí vývar, maso, nudličky a chuť zeleniny.