Domácí kváskový chleba je skvělou variantou, jak si dopřát a vychutnat čerstvý a chutný chléb připravený doma díky přirozeného kvašení. Zkuste tento recept na přípravu kváskového chleba a uvidíte, že na tom nic není a skvělý chleba zvládnete udělat sami doma.
Ingredience
Kvásek:
- 1/2 hrnku aktivního kvásku
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku vlažné vody
Těsto:
- 3 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 čajové lžičky soli
- 1 1/4 hrnku vody
- Připravený kvásek
Postup
- Příprava kvásku:
- Smíchejte ingredience pro kvásek a zakryjte utěrkou: Nechte kvasit při pokojové teplotě přes noc nebo alespoň 6 hodin.
- Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku se solí.
- Přidejte vodu a připravený kvásek. Míchejte, dokud se nevytvoříte těsto.
- Kynutí těsta:
- Přenesete těsto na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, nebo dokud těsto není hladké a pružné.
- Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi 4 hodiny nebo dokud se nezdvojnásobí jeho objem.
- Formování chleba:
- Těsto opatrně vyndejte z mísy a formujte ho do tvaru chleba. Položte do dobře pomoučeného košíku nebo misky na kynutí.
- Přikryjte těsto a nechte ho kynout ještě asi tak 2 hodiny.
- Pečení:
- Předehřejte troubu na 220 °C. Přeneste těsto na pečící papír a nechte ho ještě chvíli kynout, než se trouba rozehřeje.
- Pečte chléb v předehřáté troubě asi tak 30 až 40 minut, nebo dokud není hezky hnědý a nezazní dutý zvuk při poklepání na něj.
- Nechte chléb úplně vychladnout a potom můžete krájet.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodný kváskový chleba s křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem. Můžete také zkoušet různé druhy mouky nebo přidávat semínka a ořechy podle svých chutí.