Domácí kváskový chleba je nejlepší na světě – recept

Domácí kváskový chleba je skvělou variantou, jak si dopřát a vychutnat čerstvý a chutný chléb připravený doma díky přirozeného kvašení. Zkuste tento recept na přípravu kváskového chleba a uvidíte, že na tom nic není a skvělý chleba zvládnete udělat sami doma.

Ingredience

Kvásek:

  • 1/2 hrnku aktivního kvásku
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku vlažné vody

Těsto:

  • 3 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 1/4 hrnku vody
  • Připravený kvásek

Postup

  1. Příprava kvásku:
    • Smíchejte ingredience pro kvásek a zakryjte utěrkou: Nechte kvasit při pokojové teplotě přes noc nebo alespoň 6 hodin.
  2. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku se solí.
    • Přidejte vodu a připravený kvásek. Míchejte, dokud se nevytvoříte těsto.
  3. Kynutí těsta:
    • Přenesete těsto na pomoučený povrch a hněťte asi 10 minut, nebo dokud těsto není hladké a pružné.
    • Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi 4 hodiny nebo dokud se nezdvojnásobí jeho objem.
  4. Formování chleba:
    • Těsto opatrně vyndejte z mísy a formujte ho do tvaru chleba. Položte do dobře pomoučeného košíku nebo misky na kynutí.
    • Přikryjte těsto a nechte ho kynout ještě asi tak 2 hodiny.
  5. Pečení:
    • Předehřejte troubu na 220 °C. Přeneste těsto na pečící papír a nechte ho ještě chvíli kynout, než se trouba rozehřeje.
    • Pečte chléb v předehřáté troubě asi tak 30 až 40 minut, nebo dokud není hezky hnědý a nezazní dutý zvuk při poklepání na něj.
    • Nechte chléb úplně vychladnout a potom můžete krájet.

Tímto způsobem si můžete připravit lahodný kváskový chleba s křupavou kůrkou a měkkým vnitřkem. Můžete také zkoušet  různé druhy mouky nebo přidávat semínka a ořechy podle svých chutí.

Napsat komentář