Vynikající a jednoduchý recept na krémovou květákovou polévku s bramborem, která může být také pikantní, pokud přidáte trochu kari, kurkumy, nebo dokonce chilli.
Ingredience
- 1 středně velký květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 až 4 brambory
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř dle chuti
- Olivový olej nebo máslo pro smažení
- Nasekaná petrželka nebo koriandr pro ozdobu (volitelné)
Postup
- Květák rozdělte na menší růžičky a opláchněte pod tekoucí vodou.
- Cibuli a česnek jemně nakrájejte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Ve velkém hrnci zahřejte trochu oleje nebo rozehřejte máslo a osmahněte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte nakrájené brambory a květák a krátce je osmahněte.
- Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne (asi 15 až 20 minut).
- Poté polévku rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru nebo pomocí tyčového mixéru.
- Přidejte smetanu a důkladně promíchejte.
- Ochutnejte polévku a případně ji dosolte a dochuťte pepřem. Pokud chcete květákovou polévku pikantní, tak můžete přidat také trochu chilli.
- Podávejte polévku horkou, ozdobte ji nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Tento recept je základní a můžete jej upravovat dle svého gusta. Například můžete přidat další zeleninu, jako mrkev nebo paprika, nebo přidat koření dle své preference. Pro pikantnější květákovou polévku můžete použít například kurkumu, kari nebo dokonce chilli.
Vybírejte vždy čerstvý květák pro co nejlepší chuť
- Čerstvý květák by měl mít jasně bílou barvu bez skvrn nebo žloutnutí. Vyvarujte se květákům s hnědými nebo zhnědlými skvrnami.
- Dotkněte se květáku a zkontrolujte, zda je pevný a těžší, než by se mohl zdát. Měl by být tuhý, ale ne tvrdý.
- Pokud květák má připevněné listy, zkontrolujte jejich stav. Měly by být čerstvé, zelené a neuschlé. Opadávající nebo uschlé listy mohou naznačovat starší květák.
- Povrch květáku by měl být hladký a bez nerovností. Zbývající zbytky půdy nebo nečistoty mohou naznačovat nedostatečnou péči nebo starší květák.
- Čerstvý květák by neměl mít žádnou nepříjemnou nebo zkaženou vůni. Měl by vonět svěže a mírně sladce.
Pamatujte, že čerstvost a kvalita květáku se mohou lišit v závislosti na místě pěstování a sezóně. Pokud je to možné, vyberte vždy čerstvý květák ze zdrojů, kterým důvěřujete, jako jsou třeba místní farmy nebo trhy, ideálně pak ze své zahrádky.