Pro milovníky sladkých ovocných knedlíků a borůvek je toto dokonalá pecka. Recept na kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře nebo ve vodě s čerstvými borůvkami je neodolatelný. Pokud nemáte čerstvé, můžete použít také mražené borůvky.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 30 g cukru
- 7 g suchého droždí
- 250 ml mléka
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 300 g čerstvých borůvek nebo mražené borůvky
- nastrouhaná čokoláda na posypání knedlíků
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- V menší misce smíchejte suché droždí s teplým mlékem a nechte pracovat asi 5 až 10 minut.
- Přidejte rozpuštěné máslo a vejce do pěny z droždí a dobře promíchejte.
- Postupně přilévejte směs s droždím do misky s moukou a hněťte těsto, dokud nedosáhnete hladkého a elastického těsta. Můžete přidat další mléko nebo mouku podle potřeby.
- Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud se nezdvojnásobí objem a těsto nevykyne.
- Po vykynutí těsta si připravte hrnec s vodou na vaření knedlíků.
- Na pomoučené pracovní ploše rozválejte kynuté těsto na plát o tloušťce asi 1 cm.
- Vykrajujte kruhy těstem pomocí sklenice nebo vykrajovátka o velikosti asi 8 cm.
- Do středu každého kolečka dejte pár čerstvých borůvek a pevně uzavřete okraje těsta, aby vznikl borůvkový knedlík.
- Přiveďte vodu v hrnci k varu a lehce osolte.
- Knedlíky opatrně vkládejte do vařící vody a vařte je asi 10 až 12 minut, dokud nevyplavou na povrch. Při vaření nepřikrývejte hrnec pokličkou.
- Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou z vody a nechte je okapat.
- Podávejte kynuté knedlíky s borůvkami a teplé posypané moučkovým cukrem nebo třeba se šlehačkou a strouhanou čokoládou..
Tyto borůvkové knedlíky z kynutého těsta jsou skvělou pochoutkou a mohou být servírovány jako sladký dezert nebo hlavní chod. Můžete je na závěr poasypat také kvalitní strouhanou čokoládou.