Kynuté borůvkové knedlíky – recept s borůvkami a čokoládou

Pro milovníky sladkých ovocných knedlíků a borůvek je toto dokonalá pecka. Recept na kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře nebo ve vodě s čerstvými borůvkami je neodolatelný. Pokud nemáte čerstvé, můžete použít také mražené borůvky.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 30 g cukru
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 300 g čerstvých borůvek nebo mražené borůvky
  • nastrouhaná čokoláda na posypání knedlíků

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
  2. V menší misce smíchejte suché droždí s teplým mlékem a nechte pracovat asi 5 až 10 minut.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce do pěny z droždí a dobře promíchejte.
  4. Postupně přilévejte směs s droždím do misky s moukou a hněťte těsto, dokud nedosáhnete hladkého a elastického těsta. Můžete přidat další mléko nebo mouku podle potřeby.
  5. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, dokud se nezdvojnásobí objem a těsto nevykyne.
  6. Po vykynutí těsta si připravte hrnec s vodou na vaření knedlíků.
  7. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte kynuté těsto na plát o tloušťce asi 1 cm.
  8. Vykrajujte kruhy těstem pomocí sklenice nebo vykrajovátka o velikosti asi 8 cm.
  9. Do středu každého kolečka dejte pár čerstvých borůvek a pevně uzavřete okraje těsta, aby vznikl borůvkový knedlík.
  10. Přiveďte vodu v hrnci k varu a lehce osolte.
  11. Knedlíky opatrně vkládejte do vařící vody a vařte je asi 10 až 12 minut, dokud nevyplavou na povrch. Při vaření nepřikrývejte hrnec pokličkou.
  12. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou z vody a nechte je okapat.
  13. Podávejte kynuté knedlíky s borůvkami a teplé posypané moučkovým cukrem nebo třeba se šlehačkou a strouhanou čokoládou..

Tyto borůvkové knedlíky z kynutého těsta jsou skvělou pochoutkou a mohou být servírovány jako sladký dezert nebo hlavní chod. Můžete je na závěr poasypat také kvalitní strouhanou čokoládou.

Napsat komentář