Klasické kynuté knedlíky s ovocem – recept

Kynuté knedlíky s ovocem jsou klasickým sladkým jídlem především pak v létě. Můžete je připravit jako hlavní jídlo, ale hodí se také jako dezert nebo třeba sladká snídaně. Zkuste tento skvělý recept na kynuté knedlíky s ovocem. Můžete plnit různými druhy čerstvého ovoce, například švestkami, meruňkami, třešněmi, nebo jahodami.

Ingredience

Kynuté těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml odstátého mléka
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce

Náplň

  • Ovoce podle vašeho výběru (švestky, třešně, jahody, meruňky apod.)
  • Cukr podle chuti a sladkosti ovoce
  • Skořice, pokud máte rádi

Postup

  1. V míse smíchejte suché droždí s mlékem a nechte chvíli odpočívat, dokud se nezačnou tvořit bublinky a droždí pěnit.
  2. Přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vejce do směsi s droždím. Dobře vše promíchejte.
  3. Postupně přidávejte polohrubou mouku a hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
  4. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout. Mělo by odhadem zdvojnásobit svůj objem, což obvykle trvá přibližně hodinu.
  5. Než bude těsto vykynuté, připravte si ovoce. Podle výběru ovoce jej omyjte, očistěte a nakrájejte ho případně na menší kousky. Posypte ovocem cukrem a podle chuti přidejte skořici.
  6. Když je těsto dostatečně vykynuté, rozdělte ho na menší kousky a každý z nich rozválejte na placku. Nebo si berte potřebné množství do ruky a přímo do něj zabalte ovoce.
  7. Na každou placku položte porci připraveného ovoce a pečlivě zabalte, aby se ovoce obalilo těstem a vznikl knedlík.
  8. Připravené knedlíky nechte ještě chvíli odpočívat a potom se pusťte do vaření.
  9. Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a potom snižte výkon, aby prudce nevařila, ale jen lehce probublávala.
  10. Dejte knedlíky do vroucí vody a vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  11. Uvařené ovocné knedlíky vytáhněte naběračkou a nechte je trochu okapat před podáváním.

Podávejte klasické kynuté knedlíky s ovocem teplé, s tvarohem, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Finální úprava samozřejmě záleží jen a jen na vás a například ke švestkovým knedlíkům se skvěle hodí také skořice.

Napsat komentář