Kynuté knedlíky s ovocem jsou klasickým sladkým jídlem především pak v létě. Můžete je připravit jako hlavní jídlo, ale hodí se také jako dezert nebo třeba sladká snídaně. Zkuste tento skvělý recept na kynuté knedlíky s ovocem. Můžete plnit různými druhy čerstvého ovoce, například švestkami, meruňkami, třešněmi, nebo jahodami.
Ingredience
Kynuté těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 7 g suchého droždí
- 250 ml odstátého mléka
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 špetka soli
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
Náplň
- Ovoce podle vašeho výběru (švestky, třešně, jahody, meruňky apod.)
- Cukr podle chuti a sladkosti ovoce
- Skořice, pokud máte rádi
Postup
- V míse smíchejte suché droždí s mlékem a nechte chvíli odpočívat, dokud se nezačnou tvořit bublinky a droždí pěnit.
- Přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vejce do směsi s droždím. Dobře vše promíchejte.
- Postupně přidávejte polohrubou mouku a hněťte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout. Mělo by odhadem zdvojnásobit svůj objem, což obvykle trvá přibližně hodinu.
- Než bude těsto vykynuté, připravte si ovoce. Podle výběru ovoce jej omyjte, očistěte a nakrájejte ho případně na menší kousky. Posypte ovocem cukrem a podle chuti přidejte skořici.
- Když je těsto dostatečně vykynuté, rozdělte ho na menší kousky a každý z nich rozválejte na placku. Nebo si berte potřebné množství do ruky a přímo do něj zabalte ovoce.
- Na každou placku položte porci připraveného ovoce a pečlivě zabalte, aby se ovoce obalilo těstem a vznikl knedlík.
- Připravené knedlíky nechte ještě chvíli odpočívat a potom se pusťte do vaření.
- Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a potom snižte výkon, aby prudce nevařila, ale jen lehce probublávala.
- Dejte knedlíky do vroucí vody a vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Uvařené ovocné knedlíky vytáhněte naběračkou a nechte je trochu okapat před podáváním.
Podávejte klasické kynuté knedlíky s ovocem teplé, s tvarohem, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Finální úprava samozřejmě záleží jen a jen na vás a například ke švestkovým knedlíkům se skvěle hodí také skořice.