Kynuté meruňkové knedlíky – recept

Asi nejoblíbenější jsou právě tyto kynuté meruňkové knedlíky. Spojují skvělé kynuté těsto s osvěžujícími a šťavnatými meruňkami. To vše například s tvarohem, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Dokonalá kombinace chutí, kterou si prostě musíte v létě užít.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Čerstvé meruňky v celku, nebo kousky bez pecek
  • Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo podle chuti

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte sušené droždí s teplým mlékem a nechte chvíli odpočívat, dokud se droždí neaktivuje a nezačnou se tvořit bublinky.
  2. Přidejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo a postupně přimíchejte mouku se solí.
  3. Vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.
  4. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
  5. Než těsto nakyne, připravte si meruňky. Pokud máte menší meruňky, můžete je pouze opláchnout a použít celé. Větší meruňky můžete vypeckovat a nakrájet na menší kousky. Podle chuti a kyselosti můžete posypat cukrem.
  6. Když je těsto nakynuté, dejte si ho na pomoučený vál a rozválejte ho na placku.
  7. Placku si rozkrojte na menší čtverce a na každý položte meruňku nebo kousky meruněk.
  8. Pečlivě zabalte okraje těsta kolem meruněk a vytvořte tak knedlíky.
  9. Připravené knedlíky vařte v osolené vodě zhruba 15 až 20 minut. Následně je vytáhněte naběračkou a nechte chvíli okapat.

Podávejte hotové kynuté meruňkové knedlíky teplé, například s tvarohem, posypané cukrem a případně podle chuti také skořicí. Přelijte ještě rozpuštěným máslem a užijte si tu skvělou kombinaci chutí.

Napsat komentář