Asi nejoblíbenější jsou právě tyto kynuté meruňkové knedlíky. Spojují skvělé kynuté těsto s osvěžujícími a šťavnatými meruňkami. To vše například s tvarohem, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Dokonalá kombinace chutí, kterou si prostě musíte v létě užít.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml mléka pokojové teploty
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- Čerstvé meruňky v celku, nebo kousky bez pecek
- Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo podle chuti
Postup
- Ve velké míse smíchejte sušené droždí s teplým mlékem a nechte chvíli odpočívat, dokud se droždí neaktivuje a nezačnou se tvořit bublinky.
- Přidejte cukr, vejce, rozpuštěné máslo a postupně přimíchejte mouku se solí.
- Vypracujte hladké a pružné těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.
- Přikryjte mísu s těstem utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
- Než těsto nakyne, připravte si meruňky. Pokud máte menší meruňky, můžete je pouze opláchnout a použít celé. Větší meruňky můžete vypeckovat a nakrájet na menší kousky. Podle chuti a kyselosti můžete posypat cukrem.
- Když je těsto nakynuté, dejte si ho na pomoučený vál a rozválejte ho na placku.
- Placku si rozkrojte na menší čtverce a na každý položte meruňku nebo kousky meruněk.
- Pečlivě zabalte okraje těsta kolem meruněk a vytvořte tak knedlíky.
- Připravené knedlíky vařte v osolené vodě zhruba 15 až 20 minut. Následně je vytáhněte naběračkou a nechte chvíli okapat.
Podávejte hotové kynuté meruňkové knedlíky teplé, například s tvarohem, posypané cukrem a případně podle chuti také skořicí. Přelijte ještě rozpuštěným máslem a užijte si tu skvělou kombinaci chutí.