Vyzkoušený recept na domácí kynutý houskový knedlík, který se skvěle hodí k omáčkám s nějakým dobrým masem. Kromě klasického houskového knedlíku můžete zkusit také karlovarský.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
- Houskové strouhanky (na obalení knedlíků)
Postup
- V malé misce rozmíchejte droždí v teplém mléce spolu s cukrem. Nechte asi 10 minut stát, dokud se nevytvoří pěna.
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo nebo olej. Přilijte směs s droždím a mlékem.
- Dobře promíchejte, nejlépe rukama, dokud nedostanete hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 až 1,5 hodiny, dokud se objem těsta odhadem nezdvojnásobí.
- Po vykynutí těsto opatrně přendejte na pomoučený váleček a rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm.
- S pomocí většího hrníčku nebo vykrajovátka vykrajujte knedlíky z těsta. Obalte je dobře ve strouhance.
- Vařte knedlíky ve větším hrnci osolené vody. Vařte je asi 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vyjměte knedlíky z vody a nechte je trochu okapat. Nařežte je na plátky a můžete podávat.
Kynutý houskový knedlík je skvělým doplňkem k různým omáčkám, masovým pokrmům nebo i jako samostatné jídlo.