Máte po ruce čerstvé švestky ideálně z vlastní zahrady? Pak musíte vyzkoušet tento recept na kynutý koláč se švestkami, který je prostě pohádkový a neodolatelný. Pokud byste chtěli, můžete ho upéct s drobenkou navíc, ale i bez ní je prostě dokonalý.
Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 7 g suchého droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 60 g másla (rozpuštěného)
- špetka soli
Na náplň
- 600 g švestek (oloupaných, rozkrojených a zbavených pecek)
- 2 lžíce cukru (dle sladkosti švestek)
- 1 lžička skořice (volitelně)
Postup
- Těsto:
- Vejce, mléko a rozpuštěné máslo smíchejte v míse. Přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
- Do směsi vlijte suché droždí a nechte pár minut odstát, dokud se neobjeví bublinky.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto zpracujte dohladka a nechte kynout přikryté na nějakém teplém místě zhruba 2 hodiny.
- Sestavení:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vykynuté těsto vyválejte na velikost formy na koláč (kolem 26 cm). Přeneste těsto do vymazané a vysypané formy a vytvořte okraje.
- Švestková náplň:
- Na vyválené těsto naskládejte švestky. Pokud jsou švestky větší, můžete je rozkrojit na menší kousky.
- Cukr a skořice:
- Posypte švestky cukrem a skořicí.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a švestky měkké.
- Podávání:
- Kynutý koláč se švestkami můžete podávat teplý nebo studený. Doporučujeme ho ozdobit moučkovým cukrem před podáváním.
Na základě tohoto skvělého receptu si připravíte výborný kynutý koláč s švestkami, který je ideální pro letní období a využití čerstvých švestek. Pokud nemáte švestky, můžete použít libovolné jiné ovoce, například meruňky.