Kynutý makový závin je oblíbeným dezertem a hodí jak na snídani, na svačinku, tak i jako pohoštění návštěvy. Určitě zkuste tento poctivý makový závin, který je jako od babičky. Uvidíte, jak bude všem moc chutnat!
Ingredience
- Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 30 g cukru
- Špetka soli
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- 125 ml mléka
- 40 g másla
- 1 žloutek (na potření těsta)
- Pro makovou náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 větší vejce
- Citronová kůra (podle chuti)
Postup
- Začněte tím, že si připravíte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli.
- V malém hrníčku zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Nechte směs vychladnout na teplotu, která nebude horká, ale jen teplá.
- Do sypké směsi přidejte sušené droždí a směs s mlékem a máslem. Dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
- Těsto vyndejte z mísy a na pomoučeném povrchu ho lehce prohněťte. Potom ho vraťte zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte makovou náplň. Smíchejte mletý mák, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vaječný žloutek. Postupně přidávejte mléko a míchejte, dokud nezískáte konzistenci ideální pro náplň.
- Rozválejte nakynuté těsto na pomoučeném povrchu na obdélníkový tvar.
- Na rozváleném těstě rozprostřete makovou náplň a nechte na jednom konci okraj bez ní.
- Závin opatrně zarolujte od náplně směrem k volnému okraji, aby vznikl váleček. Důkladně uzavřete konce, aby náplň během pečení nevytekla.
- Položte nohavici makového závinu na plech s pečícím papírem, potřete ho žloutkem a nechte ho na teplém místě zhruba 15 minut, aby ještě nakynul.
- Předehřejte troubu na 180 °C a makový závin pečte zhruba 20 až 25 minut, dokud není krásně do zlatova upečený.
- Po vytažení z trouby nechte závin trochu vychladnout a pak ho můžete podávat nakrájený. Je tradičním zvykem posypat vrchní část moučkovým cukrem před jeho podáváním, ale samozřejmě záleží jen a jen na vašem rozhodnutí.
Připravte si vynikající kynutý makový závin, který je skvělým dezertem nebo sladkým pokrmem k odpolední kávě. Navíc mák je bohatým zdrojem vápníku, který je pro naše tělo důležitý a především pro děti, které rostou.