Langoše jsou tradičním maďarským jídlem, které je oblíbené i v jiných zemích. Jsou to placky vyrobené z kynutého těsta, které se smaží a poté posypávají různými pochoutkami. Přinášíme recept na pravé domácí langoše.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažné vody
- olej na smažení
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.
- Postupně přilijte vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a pružné konzistence. Případně můžete použít stolní mixér s hákem na těsto pro hnětení.
- Přikryjte misku utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto vykynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto opatrně vyndejte z misky na pomoučený povrch a rozdělte ho na menší kousky, které budou sloužit jako jednotlivé langoše.
- Každý kousek těsta vyválejte na tenkou placku o průměru přibližně 15 cm. Můžete použít váleček na těsto a pomoučit pracovní plochu, aby se těsto nepřilepilo.
- Na hluboké pánvi zahřejte dostatek oleje. Langoše se obvykle smaží ve velmi horkém oleji, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Při smažení se obou stran otáčejte, aby se langoše pekly rovnoměrně.
- Po vytažení langošů z oleje je nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Langoše můžete podávat různými způsoby. Nejčastěji se posypávají strouhaným česnekem, posypou strouhaným sýrem (typicky eidamem), a případně se mohou podávat s kyselou smetanou nebo kečupem. Můžete je také ozdobit čerstvými bylinkami nebo nasekanou cibulkou.
Langoše se obvykle podávají čerstvé a teplé. Jsou vhodné jako rychlý oběd nebo občerstvení.