Lečo recept – základní + ďábelská verze

Lečo je tradiční slovenské a maďarské jídlo, které se připravuje z rajčat, paprik a cibule. Zde je základní recept na lečo, který ale můžete podle svých chutí jakkoliv vylepšit, třeba chilli papričkou.

Ingredience

  • 2-3 rajčata
  • 2-3 papriky (různé barvy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý kopr nebo petrželka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Rajčata zalijte horkou vodou, nechte je chvíli působit, poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte čas nebo možnost oloupat rajčata, můžete použít i konzervovaná rajčata.
  2. Papriky omyjte, zbavte semínek a stonků a nakrájejte je na proužky nebo kostičky.
  3. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
  4. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  5. Přidejte nakrájené papriky a pokračujte v pečení asi 5 minut, dokud se papriky změknou.
  6. Přidejte nakrájená rajčata, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte.
  7. Pokud je lečo příliš husté, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru. Pokud je příliš řídké, nechte jej trochu provařit, aby se zhoustlo.
  8. Vařte lečo na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se všechny přísady propojí a dochutí.
  9. Při servírování můžete lečo ozdobit nasekaným koprem nebo petrželkou.

Lečo se nejčastěji podává s chlebem jako hlavní jídlo nebo jako příloha k masovým pokrmům. Můžete si přizpůsobit recept podle svých preferencí přidáním další zeleniny, jako jsou brambory, cuketa nebo mrkev.

Ďábelské lečo pro milovníky pálivých pokrmů

Ďábelské lečo je pikantní verze tradičního leča. Zde je recept na ďábelské lečo, které potěší všechny milovníky pálivých pokrmů.

Ingredience

  • 2-3 rajčata
  • 2-3 papriky (různé barvy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 jalapeňos nebo jiné pikantní papričky (podle chuti a tolerance)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (nebo více, podle preference)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Rajčata zalijte horkou vodou, nechte je chvíli působit, poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte čas nebo možnost oloupat rajčata, můžete použít i konzervovaná rajčata.
  2. Papriky, cibuli, jalapeňos a česnek omyjte. Papriky zbavte semínek a stonků a nakrájejte je na proužky nebo kostičky. Cibuli a česnek jemně nakrájejte. Jalapeňos odstraňte semínka a nakrájejte na tenké proužky.
  3. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte nakrájené papriky a jalapeňos. Pokračujte v pečení asi 5 minut, dokud se papriky změknou.
  5. Přidejte nakrájená rajčata, mletou papriku, kajenský pepř, sůl a pepř podle chuti. Dobře promíchejte.
  6. Pokud je lečo příliš husté, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru. Pokud je příliš řídké, nechte jej trochu provařit, aby se zhoustlo.
  7. Vařte lečo na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se všechny přísady propojí a dochutí.
  8. Při servírování můžete lečo ozdobit nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Ďábelské lečo je skvělým pikantním pokrmem, který můžete podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masovým pokrmům. Přizpůsobte množství pikantních papriček podle své preference pro sílu pikantnosti.

Napsat komentář