Letní recepty – Užijte si léto také na talíři!

Přinášíme vám skvělé letní recepty, kterým neodoláte, a navíc vám mohou pomoci při zpracování úrody ovoce a zeleniny. V tomto ohledu je léto prostě úžasné. Spousta čerstvých a osvěžujících ingrediencí, se kterými se dá díky snadným receptům opravdu kouzlit.

Letní recepty, které tady na vás čekají:

Gril a zelenina symbolem léta

Spousta čerstvé zeleniny ideálně ze zahrádky, venku připravený gril, sluníčko. Byl by hřích nevyužít tohoto období pro skvělá jídla, která nám pomohou zpracovat zeleninu a trávit také víc času venku. Pojďme grilovat něco dobrého – třeba zeleninu ze zahrádky.

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina je skvělá volba pro letní období. Využijte cuketu, papriky, rajčata a další zeleninu ze zahrádky. Zde je základní recept na grilovanou zeleninu.

Ingredience

  • Různé druhy zeleniny (např. cuketa, paprika, lilek, rajčata, cibule)
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Bylinky a koření dle preference (např. tymián, rozmarýn, česnekový prášek)

Postup

  1. Omyjte a nakrájejte zeleninu na plátky nebo kolečka. Pokud jsou rajčata menší, ponechte je celá.
  2. Předehřejte gril na střední teplotu. Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho na střední plamen. Pokud používáte grilovací pánvičku, zahřejte ji na střední teplotu.
  3. V míse smíchejte zeleninu s olivovým olejem, solí, pepřem a případnými bylinkami a kořením podle chuti. Dobře promíchejte, aby se všechny kousky zeleniny pokryly olejem a kořením.
  4. Položte zeleninu přímo na gril nebo do grilovací pánvičky. Grilujte zeleninu přibližně 5 až 10 minut na každé straně, dokud se nezměkne a nezíská příjemnou karamelovou barvu. Čas grilování závisí na druhu zeleniny a její tloušťce, takže sledujte její stav a pravidelně ji obracejte.
  5. Hotovou grilovanou zeleninu můžete podávat samotnou jako přílohu, přidat ji do salátu, použít jako náplň do sendvičů nebo jako součást grilovaných pokrmů.

Tento recept je pouze základním návodem a můžete ho upravit podle své chuti. Přidávat nebo vyměňovat druhy zeleniny, používat různé koření a bylinky a přidávat například citronovou šťávu nebo balsamikový ocet pro další vrstvu chuti. Buďte kreativní a vychutnejte si grilovanou zeleninu plnou výživy a lahodných příchutí.

Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou

Zmrzlina k létním horkým dnům neodmyslitelně patří. Pokud máte čerstvé jahody a už nevíte co s nimi, nebo prostě jahodovou zmrzlinu zbožňujete, tak si ji prostě udělejte doma. Není na tom nic složitého.

Domácí jahodová zmrzlina

Domácí jahodová zmrzlina je osvěžující a chutná pochoutka pro letní dny, a kromě vás ji ocení také vaše děti. Zde je jednoduchý recept na skvělou domácí zmrzku.

Ingredience

  • 500 g čerstvých jahod
  • 200 g cukru
  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 240 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Omyjte a očistěte jahody. Odstraňte stonky a nakrájejte je na menší kousky.
  2. V misce smíchejte jahody s cukrem. Nechte je asi 10 minut odpočinout, aby se jahody zbavily šťávy.
  3. V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte jahody s cukrem na hladkou pastu.
  4. Přidejte smetanu, mléko a vanilkový extrakt do směsi jahod a dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého a rovnoměrného spojení všech ingrediencí.
  5. Přeneste směs do nádoby na zmrzlinu a dejte ji do mrazáku.
  6. Každých 30 minut vytáhněte nádobu z mrazáku a důkladně promíchejte zmrzlinu vidličkou. Tento krok pomůže zamezit vytvoření velkých ledových krystalů a zajistí vám jemnou a krémovou konzistenci.
  7. Opakujte tento postup každých 30 minut po dobu přibližně 2 až 3 hodin, dokud nebude zmrzlina požadované konzistence.
  8. Jakmile je zmrzlina hotová, přeneste ji do nádoby na skladování a dejte ji do mrazáku na několik hodin, nebo dokud úplně nezmrzne.
  9. Před servírováním nechte zmrzlinu několik minut povolit při pokojové teplotě.

Můžete si ozdobit jahodovou zmrzlinu čerstvými jahodami nebo přidat šlehačku nebo čokoládovou polevu. Vychutnejte si domácí jahodovou zmrzlinu a osvěžte se v horkých letních dnech.

Domácí limonády nesmí přes léto chybět

Horko, žízeň. Toužíte po dokonalém osběžení? Pak musíte vyzkoušet domácí levandulovou limonádu, které určitě podlehnete a budete ji chtít pít víc a víc.

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je osvěžující nápoj s jemnou vůní levandule. Pokud ji jednou ochutnáte, budete ji chtít pořád a znova, protože vás dokonale osvěží.

Ingredience

  • 4-5 lžiček sušené levandule nebo 10 až 12 čerstvých levandulových květů
  • 1 šálek cukru, může být třtinový
  • 1 šálek čerstvě vymačkaného citronového džusu (přibližně ze 4 citronů)
  • 4 šálky vody
  • Ledové kostky
  • Čerstvá levandule a citronové plátky na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. V hrnci smíchejte cukr a 1 šálek vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne jednoduchý sirup. Odstraňte z tepla.
  2. Pokud používáte sušenou levanduli, přidejte ji do sirupu a nechte ji vařit dalších 5 minut. Poté odstraňte z tepla a nechte sirup vychladnout. Pokud používáte čerstvé levandulové květy, přidejte je až na konci, kdy je sirup uvařený a vychladlý.
  3. Proceďte sirup přes jemné sítko nebo gázu, aby se odstranily části levandule.
  4. Do velké nádoby smíchejte citronový džus, zbylou vodu a levandulový sirup. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte ledové kostky do limonády a míchejte, dokud se dobře ochladí.
  6. Před podáváním můžete do limonády přidat čerstvou levanduli a plátky citronu pro ozdobu.

Podávejte levandulovou limonádu vychlazenou s ledovými kostkami. Je to skvělý osvěžující nápoj pro letní dny.

Zpracování ovoce

Velké množství čerstvého ovoce vybízí k tomu, abychom si kousek léta zavařili také do sklenic a když pak léto skončí, tak si ho ještě užít alespoň v podobě nějakého ovocného džemu nebo marmelády. Co vy na to?

Jahodový džem

Jahodový džem je sladká, lahodná forma zpracování čerstvých jahod a možnost užít si je později. Zde je recept na domácí jahodový džem.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 800 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Omyjte jahody, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr a šťávu z citronu. Nechte je asi 30 minut odpočinout, aby se jahody uvolnily šťávu a cukr se rozpustil.
  3. Přiveďte směs k varu na středním ohni a vařte ji přibližně 30 až 40 minut za stálého míchání. Během vaření se jahody rozpadnou a směs se zhoustne.
  4. Kontrolujte konzistenci džemu. Když kapka džemu na talíři zůstane pevná a nevyteče, je hotový. Pokud je příliš tekutý, vařte ho ještě několik minut.
  5. Odstraňte hrnec z ohně a nechte džem vychladnout asi 10 minut.
  6. Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic. Uzavřete je víčky a otočte je vzhůru nohama na 5-10 minut. To pomůže vytvořit lepší vakuové utěsnění.
  7. Poté otočte sklenice zpět a nechte je úplně vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.

Domácí jahodový džem je skvělý na toustech, palačinkách nebo jako přísada do jogurtů a dezertů. Užijte si sladkou a ovocnou chuť jahod po celý rok s tímto jednoduchým receptem na jahodový džem.

Další inspirace na jednoduché letní recepty

Letní období nabízí širokou škálu osvěžujících a lehkých receptů a nemusí být spojené pouze se zpracováním většího množství zeleniny nebo ovoce ze zahrádky. Zde je několik dalších nápadů na jednoduché a rychlé letní recepty, které můžete vyzkoušet.

  • Salát Caprese: Jednoduchý a chutný salát z čerstvých rajčat, mozzarelly a bazalky. Stačí nakrájet rajčata a mozzarellu na plátky, posypat je čerstvou bazalkou, posolit, pokapat olivovým olejem a zakapat balzamikovým sirupem.
  • Grilovaná zelenina: Využijte sezónní zeleninu jako cukety, papriky, lilek a rajčata a grilujte je na grilu. Ochutnáte je nejen samotné, ale také je můžete přidat do salátů nebo je servírovat s bylinkovým dresinkem.
  • Čerstvé ovocné saláty: Nakrájejte různé druhy čerstvého ovoce, jako jsou melouny, jahody, borůvky a ananas, a smíchejte je do osvěžujícího ovocného salátu. Můžete přidat několik lístků máty a trochu citrónové šťávy pro zvýraznění chuti.
  • Studená polévka gazpacho: Gazpacho je španělská chladná polévka z rajčat, okurek, papriky, cibule a olivového oleje. Stačí všechny ingredience smíchat v mixéru a ochladit v lednici. Podávejte ji vychlazenou s kousky chleba na ozdobu.
  • Cizrna salát s tahini dresinkem: Smíchejte cizrnu, nakrájenou okurku, rajče, červenou cibuli a petrželku. Připravte si dresink z tahini, citrónové šťávy, olivového oleje, česneku a soli. Polijte salát dresinkem a promíchejte.
  • Tropické smoothie: Vytvořte si osvěžující smoothie s tropickým ovocem, jako je mango, ananas, banán a kokosové mléko. Přidejte několik kostek ledu a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

Tyto recepty jsou jen několik nápadů, které vám mohou inspirovat při přípravě letních jídel. Nebojte se experimentovat s různými ingrediencemi a vytvářet si vlastní osvěžující pokrmy podle své chuti.

Napsat komentář