Přinášíme vám skvělé letní recepty, kterým neodoláte, a navíc vám mohou pomoci při zpracování úrody ovoce a zeleniny. V tomto ohledu je léto prostě úžasné. Spousta čerstvých a osvěžujících ingrediencí, se kterými se dá díky snadným receptům opravdu kouzlit.
Letní recepty, které tady na vás čekají:
Gril a zelenina symbolem léta
Spousta čerstvé zeleniny ideálně ze zahrádky, venku připravený gril, sluníčko. Byl by hřích nevyužít tohoto období pro skvělá jídla, která nám pomohou zpracovat zeleninu a trávit také víc času venku. Pojďme grilovat něco dobrého – třeba zeleninu ze zahrádky.
Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina je skvělá volba pro letní období. Využijte cuketu, papriky, rajčata a další zeleninu ze zahrádky. Zde je základní recept na grilovanou zeleninu.
Ingredience
- Různé druhy zeleniny (např. cuketa, paprika, lilek, rajčata, cibule)
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
- Bylinky a koření dle preference (např. tymián, rozmarýn, česnekový prášek)
Postup
- Omyjte a nakrájejte zeleninu na plátky nebo kolečka. Pokud jsou rajčata menší, ponechte je celá.
- Předehřejte gril na střední teplotu. Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho na střední plamen. Pokud používáte grilovací pánvičku, zahřejte ji na střední teplotu.
- V míse smíchejte zeleninu s olivovým olejem, solí, pepřem a případnými bylinkami a kořením podle chuti. Dobře promíchejte, aby se všechny kousky zeleniny pokryly olejem a kořením.
- Položte zeleninu přímo na gril nebo do grilovací pánvičky. Grilujte zeleninu přibližně 5 až 10 minut na každé straně, dokud se nezměkne a nezíská příjemnou karamelovou barvu. Čas grilování závisí na druhu zeleniny a její tloušťce, takže sledujte její stav a pravidelně ji obracejte.
- Hotovou grilovanou zeleninu můžete podávat samotnou jako přílohu, přidat ji do salátu, použít jako náplň do sendvičů nebo jako součást grilovaných pokrmů.
Tento recept je pouze základním návodem a můžete ho upravit podle své chuti. Přidávat nebo vyměňovat druhy zeleniny, používat různé koření a bylinky a přidávat například citronovou šťávu nebo balsamikový ocet pro další vrstvu chuti. Buďte kreativní a vychutnejte si grilovanou zeleninu plnou výživy a lahodných příchutí.
Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou
Zmrzlina k létním horkým dnům neodmyslitelně patří. Pokud máte čerstvé jahody a už nevíte co s nimi, nebo prostě jahodovou zmrzlinu zbožňujete, tak si ji prostě udělejte doma. Není na tom nic složitého.
Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodová zmrzlina je osvěžující a chutná pochoutka pro letní dny, a kromě vás ji ocení také vaše děti. Zde je jednoduchý recept na skvělou domácí zmrzku.
Ingredience
- 500 g čerstvých jahod
- 200 g cukru
- 240 ml smetany ke šlehání
- 240 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Omyjte a očistěte jahody. Odstraňte stonky a nakrájejte je na menší kousky.
- V misce smíchejte jahody s cukrem. Nechte je asi 10 minut odpočinout, aby se jahody zbavily šťávy.
- V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte jahody s cukrem na hladkou pastu.
- Přidejte smetanu, mléko a vanilkový extrakt do směsi jahod a dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého a rovnoměrného spojení všech ingrediencí.
- Přeneste směs do nádoby na zmrzlinu a dejte ji do mrazáku.
- Každých 30 minut vytáhněte nádobu z mrazáku a důkladně promíchejte zmrzlinu vidličkou. Tento krok pomůže zamezit vytvoření velkých ledových krystalů a zajistí vám jemnou a krémovou konzistenci.
- Opakujte tento postup každých 30 minut po dobu přibližně 2 až 3 hodin, dokud nebude zmrzlina požadované konzistence.
- Jakmile je zmrzlina hotová, přeneste ji do nádoby na skladování a dejte ji do mrazáku na několik hodin, nebo dokud úplně nezmrzne.
- Před servírováním nechte zmrzlinu několik minut povolit při pokojové teplotě.
Můžete si ozdobit jahodovou zmrzlinu čerstvými jahodami nebo přidat šlehačku nebo čokoládovou polevu. Vychutnejte si domácí jahodovou zmrzlinu a osvěžte se v horkých letních dnech.
Domácí limonády nesmí přes léto chybět
Horko, žízeň. Toužíte po dokonalém osběžení? Pak musíte vyzkoušet domácí levandulovou limonádu, které určitě podlehnete a budete ji chtít pít víc a víc.
Levandulová limonáda
Levandulová limonáda je osvěžující nápoj s jemnou vůní levandule. Pokud ji jednou ochutnáte, budete ji chtít pořád a znova, protože vás dokonale osvěží.
Ingredience
- 4-5 lžiček sušené levandule nebo 10 až 12 čerstvých levandulových květů
- 1 šálek cukru, může být třtinový
- 1 šálek čerstvě vymačkaného citronového džusu (přibližně ze 4 citronů)
- 4 šálky vody
- Ledové kostky
- Čerstvá levandule a citronové plátky na ozdobu (volitelné)
Postup
- V hrnci smíchejte cukr a 1 šálek vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne jednoduchý sirup. Odstraňte z tepla.
- Pokud používáte sušenou levanduli, přidejte ji do sirupu a nechte ji vařit dalších 5 minut. Poté odstraňte z tepla a nechte sirup vychladnout. Pokud používáte čerstvé levandulové květy, přidejte je až na konci, kdy je sirup uvařený a vychladlý.
- Proceďte sirup přes jemné sítko nebo gázu, aby se odstranily části levandule.
- Do velké nádoby smíchejte citronový džus, zbylou vodu a levandulový sirup. Dobře promíchejte.
- Přidejte ledové kostky do limonády a míchejte, dokud se dobře ochladí.
- Před podáváním můžete do limonády přidat čerstvou levanduli a plátky citronu pro ozdobu.
Podávejte levandulovou limonádu vychlazenou s ledovými kostkami. Je to skvělý osvěžující nápoj pro letní dny.
Zpracování ovoce
Velké množství čerstvého ovoce vybízí k tomu, abychom si kousek léta zavařili také do sklenic a když pak léto skončí, tak si ho ještě užít alespoň v podobě nějakého ovocného džemu nebo marmelády. Co vy na to?
Jahodový džem
Jahodový džem je sladká, lahodná forma zpracování čerstvých jahod a možnost užít si je později. Zde je recept na domácí jahodový džem.
Ingredience
- 1 kg čerstvých jahod
- 800 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- Omyjte jahody, odstraňte stopky a nakrájejte je na menší kousky.
- V hrnci smíchejte nakrájené jahody, cukr a šťávu z citronu. Nechte je asi 30 minut odpočinout, aby se jahody uvolnily šťávu a cukr se rozpustil.
- Přiveďte směs k varu na středním ohni a vařte ji přibližně 30 až 40 minut za stálého míchání. Během vaření se jahody rozpadnou a směs se zhoustne.
- Kontrolujte konzistenci džemu. Když kapka džemu na talíři zůstane pevná a nevyteče, je hotový. Pokud je příliš tekutý, vařte ho ještě několik minut.
- Odstraňte hrnec z ohně a nechte džem vychladnout asi 10 minut.
- Přelijte horký džem do sterilizovaných sklenic. Uzavřete je víčky a otočte je vzhůru nohama na 5-10 minut. To pomůže vytvořit lepší vakuové utěsnění.
- Poté otočte sklenice zpět a nechte je úplně vychladnout. Skladujte v chladu a temnu.
Domácí jahodový džem je skvělý na toustech, palačinkách nebo jako přísada do jogurtů a dezertů. Užijte si sladkou a ovocnou chuť jahod po celý rok s tímto jednoduchým receptem na jahodový džem.
Další inspirace na jednoduché letní recepty
Letní období nabízí širokou škálu osvěžujících a lehkých receptů a nemusí být spojené pouze se zpracováním většího množství zeleniny nebo ovoce ze zahrádky. Zde je několik dalších nápadů na jednoduché a rychlé letní recepty, které můžete vyzkoušet.
- Salát Caprese: Jednoduchý a chutný salát z čerstvých rajčat, mozzarelly a bazalky. Stačí nakrájet rajčata a mozzarellu na plátky, posypat je čerstvou bazalkou, posolit, pokapat olivovým olejem a zakapat balzamikovým sirupem.
- Grilovaná zelenina: Využijte sezónní zeleninu jako cukety, papriky, lilek a rajčata a grilujte je na grilu. Ochutnáte je nejen samotné, ale také je můžete přidat do salátů nebo je servírovat s bylinkovým dresinkem.
- Čerstvé ovocné saláty: Nakrájejte různé druhy čerstvého ovoce, jako jsou melouny, jahody, borůvky a ananas, a smíchejte je do osvěžujícího ovocného salátu. Můžete přidat několik lístků máty a trochu citrónové šťávy pro zvýraznění chuti.
- Studená polévka gazpacho: Gazpacho je španělská chladná polévka z rajčat, okurek, papriky, cibule a olivového oleje. Stačí všechny ingredience smíchat v mixéru a ochladit v lednici. Podávejte ji vychlazenou s kousky chleba na ozdobu.
- Cizrna salát s tahini dresinkem: Smíchejte cizrnu, nakrájenou okurku, rajče, červenou cibuli a petrželku. Připravte si dresink z tahini, citrónové šťávy, olivového oleje, česneku a soli. Polijte salát dresinkem a promíchejte.
- Tropické smoothie: Vytvořte si osvěžující smoothie s tropickým ovocem, jako je mango, ananas, banán a kokosové mléko. Přidejte několik kostek ledu a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
Tyto recepty jsou jen několik nápadů, které vám mohou inspirovat při přípravě letních jídel. Nebojte se experimentovat s různými ingrediencemi a vytvářet si vlastní osvěžující pokrmy podle své chuti.