Levandulový sirup – recept

Levandulový sirup je velice příjemný a lahodný domácí sirup, který můžete použít jako přísadu do různých nápojů, jako je levandulový čaj, limonáda, koktejly nebo ho můžete klidně použít také jako polevu třeba na dort, palačinky nebo lívance. Není na tomto receptu nic složitého a výsledek stojí za to, protože chuť a aroma levandule je prostě vynikající.

Ingredience

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru
  • 2 až 3 lžíce sušených levandulových květů

Postup

  1. Nejprve si připravte sušené levandulové květy. Pokud máte čerstvé květy, nechte je nejprve zaschnout, aby se zlepšila jejich intenzita.
  2. V hrnci smíchejte vodu a cukr. Přiveďte k varu za stálého míchání, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Když se cukr rozpustí, přidejte sušené levandulové květy do hrnce. Nechte směs vařit na mírném ohni po dobu asi 10 minut, aby se aroma levandule dostatečně uvolnilo.
  4. Když sirup získá požadovanou chuť a vůni levandule, odstraňte hrnec z plotny a nechte sirup louhovat s květy po dobu asi 20 minut. Čím déle necháte sirup louhovat, tím intenzivnější bude chuť.
  5. Potom květy z hrnce sceďte pomocí jemného sítka, abyste odstranili všechny části levandule. Potom nechte sirup úplně vychladnout.
  6. Sirup můžete uložit do uzavřené nádoby a skladovat v lednici. Měl by v chladu vydržet až několik týdnů.

Napsat komentář