Pro milovníky cheesecake a osvěžujících dortů tady máme tento skvělý recept na limetkový cheesecake, který si skvěle vychutnáte i když je venku horko, protože vás dokáže příjemně osvěžit. Hodí se jako luxusní a skvělý dezert, ale také jako dárek k narozenínám v podobě úžasně osvěžujícího a chutného dortu.
Ingredience
Na těsto
- 200 g sušenek (například hranaté bebe sušenky)
- 100 g másla, rozpuštěného
Na náplň
- 500 g mascarpone
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 4 vejce
- Šťáva a kůra ze 2 limetek, BIO kvalita
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na zdobení (volitelné)
- Šlehačka
- Plátky limetky
- Nastrouhaná limetková kůra
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si formu na cheesecake o průměru zhruba 20 cm. Dno formy si vyložte pečicím papírem.
- Sušenky rozemelte v mixéru na drobno. Smíchejte je s rozpuštěným máslem a tuto směs dejte rovnoměrně na dno formy a zatlačte.
- Připravte si náplň tak, že ve velké míse smícháte mascarpone s cukrem, vanilkovým extraktem a limetkovou kůrou, dokud nezískáte hladkou směs. Postupně přidejte vejce a za stálého míchání přidejte šťávu z limetek.
- Ve druhé míse ušlehejte smetanu ke šlehání do tuha. Potom ji opatrně vmíchejte do směsi s mascarpone.
- Náplň nalijte na připravené těsto ve formě a pečte v troubě po dobu asi 45 minut, nebo dokud není náplň ztuhlá a na povrchu lehce zlatavá.
- Po upečení nechte cheesecake vychladnout na pokojovou teplotu a následně dejte do lednice na minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Před podáváním můžete cheesecake ozdobit šlehačkou, plátky limetky nebo nastrouhanou limetkovou kůrou.
- Hotový a vychlazený cheesecake nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte. Užijte si tento skvělý limetkový cheesecake plný osvěžující citrusové chuti.