Nejlepší linecké cukroví – recept na krásně měkké, s marmeládou

Přinášíme vám recept na vynikající linecké cukroví, které je podle nás nejlepší. Je krásně měkké a slepované marmeládou. Můžete podle sebe ozdobit ještě polevou a třeba vlašskými ořechy.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (pokojové teploty)
  • 80 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • špetka soli
  • citrónová nebo pomerančová kůra (podle chuti)
  • marmeláda (na plnění, nejlépe poctivá domácí)
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr moučku, vejce, vanilkový extrakt, špetku soli a citrónovou nebo pomerančovou kůru. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou a krémovou směs.
  2. Postupně přidávejte mouku a hněťte těsto, dokud se všechny suroviny dobře nespojí. Těsto by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je příliš suché, můžete přidat trochu vody nebo mléka.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici minimálně 30 minut nebo až hodinu, aby se zpevnilo. Nejlepší je přes noc, takže těsto si udělat den dopředu.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte ho na menší části. Každou část vyválejte na pečící papír a na tloušťku přibližně 3 až 5 mm.
  6. Použijte formičky na vykrajování a vytvářejte různé tvary (srdce, hvězdičky, kolečka, atd.) na pečícím papíře. Můžete také vytvořit klasická kolečka s dírou uprostřed, aby vynikla marmeláda.
  7. Pečte linecké cukroví ve vyhřáté troubě přibližně 10 až 12 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
  8. Po vytažení z trouby nechte linecké cukroví chvíli vychladnout na plechu, poté přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  9. Na jednu polovinu lineckých kousků nanesete lžičku marmelády a překryjte druhou polovinou. Tato druhá polovina může být právě s kulatou dírou nebo jiným tvarem uprostřed.
  10. Na závěr posypte linecké cukroví moučkovým cukrem. Pokud slepujete s druhou polovinou, která má otvor a chcete, aby marmeláda hezky vynikla, tak nejprve pocukrujte tyto části a pak je teprve slepujte.

Linecké cukroví je skvělou volbou pro vánoční pečení a lze ho ozdobit různými polevami, perníčky nebo ořechy.

Napsat komentář