Lívance z bílého jogurtu jsou skvělou alternativou k tradičním lívancům. Tato verze lívanců je ale příjemně lehká, vzdušná a přidává díky jogurtu více lahodné chuti. Pokud chcete připravit vynikající lívance, pak rozhodně zkuste tento skvělý recept.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek nebo kelímek bílého jogurtu
- 1 velké vejce nebo 2 menší
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- Máslo nebo olej na potření pánve
- Podle chuti javorový sirup, ovoce, nebo cokoliv, co máte rádi
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Přidejte bílý jogurt, vejce a rozpuštěné máslo. Důkladně promíchejte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Mělo by být poměrně tekuté, rozhodně ne husté.
- Rozehřejte si vhodnou pánev na střední teplotu a potřete ji máslem nebo olejem.
- Nalijte lžíce těsta na rozpálenou pánev a vytvářejte malé kruhy. Smažte lívance do té doby, dokud na povrchu nevzniknou bublinky a okraje nezezlátnou. Potom otočte a smažte na druhé straně.
- Lívance by měly být zlatohnědé a upečené po obou stranách. Opakujte tento postup, dokud nevypotřebujete všechno těsto.
- Podávejte lívance z bílého jogurtu teplé, například s javorovým sirupem, ovocem nebo oblíbeným ovocným džemem a šlehačkou.
Lívance z bílého jogurtu jsou například skvělou snídaní nebo odpoledním dezertem ke kafíčku. Jogurt přidává do těsta tu správnou vláčnost a lehkost. Můžete také přidat ořechy nebo ovoce přímo do těsta a vytvářet různé varianty jogurtových lívanců.