Losos na másle – recept + tipy na přílohy nejen k lososu

Zde je jednoduchý recept na přípravu lososa. Nezapomeňte, tak jako u každé ryby i masa, aby byl losos čerstvý a kvalitní od důvěryhodného dodavatele. Pojďme si udělat tuto vynikající rybu, kterou mají rády také děti.

Ingredience

  • 2 filety lososa (asi 150 až 200 g každý)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej nebo máslo
  • Čerstvá bylinky (např. petržel, tymián, rozmarýn) – volitelné
  • Šťáva z citronu – volitelné

Postup

  1. Před přípravou nechte lososové filety přijít na pokojovou teplotu. Osolte a opepřete je ze všech stran.
  2. Na středně velké pánvi zahřejte trochu olivového oleje nebo rozehřejte máslo. Jakmile je pánev dostatečně rozpálená, přidejte lososové filety kůží dolů.
  3. Pečte lososové filety na pánvi po dobu asi 3 až 4 minuty, dokud se kůže nezbarví a nezíská křupavou strukturu.
  4. Pokud používáte čerstvé bylinky, můžete je přidat na pánev a nechat je spolu s lososem krátce prohřát, aby se hezky uvolnila jejich vůně.
  5. Pak opatrně otočte lososové filety na druhou stranu a pokračujte v jejich opékání ještě asi 2 až 3 minuty, nebo dokud není maso „průhledné“ a mírně se netřepí.
  6. Jakmile je losos hotový, můžete jej pokapat citronovou šťávou pro osvěžující chuť. Nechte losos odpočinout na talíři po dobu asi 1 až 2 minut.
  7. Podávejte lososa hned pro jeho čerstvou chuť a měkké, šťavnaté maso.

Losos je skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a má skvělou chuť sám o sobě. Můžete jej také marinovat nebo dochutit různými omáčkami podle svého gusta.

Tipy na přílohy k lososu

K lososu lze podávat různé přílohy, které ho doplní a vytvoří zdravé a vyvážené jídlo. Zde je několik nápadů na přílohy k lososu.

  • Restovaná zelenina: Smažte nebo restujte čerstvou zeleninu, jako jsou paprika, cuketa, lilek nebo brokolice. Dochucujte ji bylinkami a kořením podle svého gusta.
  • Brambory: Vařené nebo pečené brambory jsou výbornou přílohou k lososu. Můžete je podávat jako pyré, pečené hranolky nebo gratinované.
  • Quinoa nebo bulgur: Tato obilovina je bohatá na vlákninu a bílkoviny a vytváří zdravou přílohu k lososu. Připravte ji podle pokynů na obalu a dochuťte bylinkami a citronovou šťávou.
  • Čerstvý salát: Připravte si čerstvý zeleninový salát s různými druhy listové zeleniny, rajčaty, okurkou a avokádem. Dochutit můžete olivovým olejem a octem.
  • Pohanka: Vařte pohanku a dochuťte ji bylinkami a citronovou šťávou. Pohanka se skvěle hodí k lososu a poskytuje zdravé sacharidy.
  • Pálená rýže: Pálená rýže, také známá jako pilaf, je výbornou přílohou k lososu. Smíchejte vařenou rýži s cibulí a kořením a podávejte spolu s rybou.
  • Pečená zelenina: Pečená zelenina jako cuketa, mrkev, paprika a cibule je skvělou přílohou k lososu. Přidejte bylinky a olivový olej pro výraznější chuť.

Příloha k lososu by měla být lehká a doplňovat jeho chutě. Můžete experimentovat s různými kombinacemi a přizpůsobit je svému osobnímu vkusu.

Jak vybrat kvalitního lososa? Čerstvost především

Při výběru kvalitního lososa je dobré dbát na několik faktorů. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci. Vždy musí být každá ryba především čerstvá, případně chlazená. Pokud je z mrazáku, už nemá maso takovou pevnou strukturu.

  • Snažte se vybrat lososa, který je čerstvý. Měl by mít světle růžové až oranžové maso, bez hnědých skvrn nebo podezřelého zápachu.
  • Losos by měl být celý a nezdeformovaný. Pokud vidíte, že kus lososa je rozpadající se, podezřele změklý nebo rozměklý, vyhněte se mu.
  • Kůže lososa by měla být lesklá a bez poškození. Nepřítomnost škrábanců nebo šupin je známkou kvality.
  • Pokud je možné, podívejte se na oči lososa. Čerstvý losos by měl mít průhledné a jasné oči, které nevypadají kalně nebo slizovitě.
  • Pokud je to možné, zjistěte, odkud pochází losos. Upřednostňujte losos, který byl chován v čistém prostředí, daleko od znečištění a který je vybírán z udržitelných zdrojů.
  • Můžete se také podívat na certifikace, jako je například ASC (Aquaculture Stewardship Council) nebo MSC (Marine Stewardship Council), které zajišťují udržitelný a ekologicky šetrný chov lososů.
  • Nakupujte u důvěryhodných prodejců s dobrou pověstí. Pokud je to možné, vyhledejte specializované rybí obchody, které se specializují na čerstvou a kvalitní rybu.

Pamatujte si, že kvalita lososa může ovlivnit výslednou chuť a texturu při přípravě. Vždy je dobré dávat přednost čerstvosti a kvalitě při výběru ryby.

Napsat komentář