Losos s bylinkovou krustou – recept

Velice chutný losos s bylinkovou krustou, kterou můžete přizpůsobit podle svých chutí a tak si tento recept připravit pokaždé trochu jinak. Základem bude kvalitní, čerstvý losos a pár dalších ingrediencí. Jako přílohu můžete k lososu podávat například brambory v jakékoliv podobě, pečivo nebo čerstvou zeleninu podle vašeho výběru. Tady je jednoduchý a chutný recept na lososa s bylinkovou krustou.

Ingredience

  • 4 filety z lososa
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Citronové klínky na servírování

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. V míse smíchejte strouhanku, parmezán, petrželku, tymián, rozmarýn, česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Dobře vše promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Ochutnejte a případně přidej sůl a pepř.
  3. Jednotlivé filety lososa opláchněte a osušte například papírovými utěrkami. Lehce je osolte a opepřete z obou stran.
  4. Na plech vyložený pečicím papírem položte filety lososa kůží dolů. Na každý kousek naneste bylinkovou směs a jemně ji přitlačte tak, aby držela na místě.
  5. Vložte plech s lososem do předehřáté trouby a pečte lososa přibližně 15 minut, nebo dokud nebude propečený (doba pečení závisí na tloušťce filetů). Kůrka by měla být zlatavá a křupavá.
  6. Podávejte lososa s citronovými klínky a případně s přílohou podle chuti, jako je například bramborová kaše, pečené brambory nebo čerstvý zeleninový salát.

Napsat komentář