Tento oblíbený a velice lahodný losos s citronovou omáčkou je vynikající a osvěžující pokrm, který je ideální pro oběd nebo večeři s nějakou přílohou podle vaší volby. Zkuste třeba vařené brambory nebo nějaký lehký zeleninový salát, který se k tomuto kousku ryby skvěle hodí a vytvoří tak příjemně vyvážené a zdravé jídlo.
Ingredience
- 4 filety lososa
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 citron
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka, nasekaná na ozdobu
Postup
- Jednotlivé filety lososa osolte a opepřete z obou stran.
- Na pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu a když je olej horký, přidejte filety lososa kůží dolů a smažte je přibližně 4 minuty na jedné straně, dokud není kůže křupavá a losos nezačíná být růžový. Poté filety otočte a smažte další 3 minuty na druhé straně, dokud nejsou hotové. Přeneste filety na talíř a nechte je chvíli odpočinout.
- Ve stejné pánvi, ve které jste smažili lososa, rozpusťte máslo. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte jej asi 30 sekund, dokud nezměkne a nezačne hezky vonět.
- Potom přidejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud se smetana nezačne mírně zahřívat. Přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a dijonskou hořčici. Dobře spolu vše promíchejte.
- Omáčku osolte a opepřete podle chuti a nechte ji povařit na mírném ohni asi tak 5 minut, dokud nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
- Na každý talíř položte filet lososa a přelijte citronovou omáčkou. Posypte nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte s přílohou podle svého výběru.