Losos s citronovými bramborami – recept

Tento recept na lososa s citronovými bramborami je skvělý. Nabídne vám rychlou a chutnou večeři, která je zároveň zdravá a lehce stravitelná. Kombinace šťavnatého lososa a osvěžujících citronových brambor dodává pokrmu skvělou chuť a vyváženost a pokud byste chtěli ještě více chuti, můžete brambory smíchat s nasekaným čerstvým koprem. Nezapomeňte vybírat kvalitního a čerstvého lososa, protože to na výsledku určitě poznáte.

Ingredience

Pro lososa

  • 4 filety z lososa (každý cca 200 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 bio citron (na plátky)
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvý kopr nebo petrželka na ozdobu

Pro citronové brambory

  • 600 g malých nových brambor, umyté a pokrájené na poloviny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Dejte nakrájené brambory do mísy a přidejte olivový olej, citronovou šťávu a kůru, nasekaný tymián nebo rozmarýn, sůl, pepř a česnek. Důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory rovnoměrně obaleny.
  3. Rozložte brambory na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě.
  4. Pečte v předehřáté troubě po dobu zhruba 30 minut nebo dokud nejsou brambory měkké a zlatavé. Během pečení je jednou nebo dvakrát otočte, aby byly rovnoměrně opečené.
  5. Zatímco se brambory pečou, připravte si lososa.
  6. Filety z lososa osolte a opepřete z obou stran.
  7. Zahřejte olivový olej na pánvi na středně vysoké teplotě.
  8. Přidejte filety z lososa na pánev, kůží dolů, a opékejte asi tak 5 minut nebo dokud kůže není křupavá.
  9. Otočte filety a opékejte další asi 4 minuty, dokud není losos propečený, ale stále šťavnatý.
  10. Na poslední minutu přidejte na pánev česnek a plátky citronu. Citronové plátky lehce osmahněte spolu s lososem, aby se uvolnily jejich šťávy a aroma.
  11. Rozdělte pečené brambory na servírovací talíře.
  12. Umístěte filety z lososa na talíř a pokapejte je čerstvou citronovou šťávou.
  13. Ozdobte lososa čerstvým koprem nebo petrželkou a přidejte osmažené citronové plátky.

Napsat komentář