Maková buchta – recept na plech + tip na skvělou náplň

Skvělá a díky máku také zdravá a výživná maková buchta na plech je oblíbeným moučníkem, který kombinuje vláčné těsto s chutnou makovou náplní. Přinášíme vám základní a vyzkoušený recept na přípravu této lahodné makové buchty.

Ingredience

Pro těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml mléka (pokojová teplota)
  • 60 g cukru
  • 1 vejce
  • 60 g másla (rozpuštěného)
  • Špetka soli

Pro makovou náplň

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • Citronová kůra (z 1 citronu)
  • 2 lžíce rumu (volitelně)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření

Postup

Těsto

  1. Ve větší míse smíchejte mléko s cukrem a suchým droždím. Nechte 5 až 10 minut kvasit, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Dobře promíchejte.
  3. Postupně přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří těsto.
  4. Těsto vyndejte na pomoučený povrch a hněťte ho asi 5 minut, dokud není hladké a pružné.
  5. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 1 hodinu.

Příprava makové náplně

  1. Vařte mléko, mletý mák, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru ve větším hrnci asi 10 minut, dokud maková náplň nezhoustne.
  2. Přidejte rum a rozpuštěné máslo a promíchejte.
  3. Nechte hotovou makovou náplň vychladnout.

Dokončení makové buchty

  1. Vykynuté těsto vyndejte na pomoučený povrch a vyválejte ho na obdélníkový tvar.
  2. Položte těsto do vymazaného plechu nebo formy. Nechte těsto vykynout asi 30 minut a naneste rovnoměrně makovou náplň.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Potřete buchtu rozšlehaným vejcem.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud buchta nezíská zlatavou barvu a nezačne vonět.
  6. Po upečení vyjměte buchtu z trouby a potřete ji rozpuštěným máslem.
  7. Nechte buchtu vychladnout, než ji pokrájíte na porce.

Takto připravená buchta s makovou náplní je lahodným dezertem s bohatou chutí makové náplně a křupavým těstem. Tato tradiční pochoutka je výborná na různé oslavy nebo jen tak doma na svačinu a k dobrému čaji i kávě.

Napsat komentář