Skvělá a díky máku také zdravá a výživná maková buchta na plech je oblíbeným moučníkem, který kombinuje vláčné těsto s chutnou makovou náplní. Přinášíme vám základní a vyzkoušený recept na přípravu této lahodné makové buchty.
Ingredience
Pro těsto
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchého droždí
- 250 ml mléka (pokojová teplota)
- 60 g cukru
- 1 vejce
- 60 g másla (rozpuštěného)
- Špetka soli
Pro makovou náplň
- 200 g mletého máku
- 100 g cukru
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- Citronová kůra (z 1 citronu)
- 2 lžíce rumu (volitelně)
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
Postup
Těsto
- Ve větší míse smíchejte mléko s cukrem a suchým droždím. Nechte 5 až 10 minut kvasit, dokud se nevytvoří pěna.
- Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Dobře promíchejte.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud se nevytvoří těsto.
- Těsto vyndejte na pomoučený povrch a hněťte ho asi 5 minut, dokud není hladké a pružné.
- Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Příprava makové náplně
- Vařte mléko, mletý mák, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru ve větším hrnci asi 10 minut, dokud maková náplň nezhoustne.
- Přidejte rum a rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Nechte hotovou makovou náplň vychladnout.
Dokončení makové buchty
- Vykynuté těsto vyndejte na pomoučený povrch a vyválejte ho na obdélníkový tvar.
- Položte těsto do vymazaného plechu nebo formy. Nechte těsto vykynout asi 30 minut a naneste rovnoměrně makovou náplň.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Potřete buchtu rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud buchta nezíská zlatavou barvu a nezačne vonět.
- Po upečení vyjměte buchtu z trouby a potřete ji rozpuštěným máslem.
- Nechte buchtu vychladnout, než ji pokrájíte na porce.
Takto připravená buchta s makovou náplní je lahodným dezertem s bohatou chutí makové náplně a křupavým těstem. Tato tradiční pochoutka je výborná na různé oslavy nebo jen tak doma na svačinu a k dobrému čaji i kávě.