Makové cukroví – recept

Pro všechny milovníky máku tady máme tento recept na makové cukroví. Je opravdu výborné, křehké a voňavé. Je ideální například na sváteční stůl včetně toho vánočního, nebo jako sladká dobrota ke kávě či čaji obzvlášť pro milovníky máku, který je navíc zdravý, protože obsahuje vápník. Tento recept je snadný na přípravu a určitě se vám podaří.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 100 g mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • Citronová kůra z 1 bio citronu (volitelné)
  • Moučkový cukr na obalení makového cukroví (volitelné)

Postup

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, mletý mák, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Pokud máte rádi lehce citronovou příchuť, přidejte citronovou kůru nejlépe z bio citronu.
  2. Přidejte změklé máslo nakrájené na kousky a vejce.
  3. Rukama nebo mixérem vypracujte hladké a kompaktní těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat lžíci mléka nebo vody. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici odležet alespoň 30 až 60 minut. Těsto se tím odleží, zpevní a bude se s ním díky tomu lépe pracovat.
  5. Po odležení těsto vyválejte na pomoučeném válu na tloušťku asi 3 mm.
  6. Pomocí vykrajovátek vykrajujte různé tvary cukroví (hvězdičky, kolečka, srdíčka atd.).
  7. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  8. Vykrojené kousky cukroví pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte v předehřáté troubě asi tak 8 až 10 minut, dokud okraje cukroví nezačnou chytat barvu lehce dozlatova. Sledujte pečení, aby se makové cukroví nepřipálilo.
  10. Po vytažení z trouby nechte cukroví chvilku vychladnout na plechu a pak dejte například na mřížku pro úplné vychladnutí.
  11. Pokud chcete, můžete ještě teplé cukroví obalit v moučkovém cukru pro sladší chuť a hezčí vzhled.

Uskladnění a varianty makového cukroví

  • Makové cukroví uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstalo křehké a dlouho čerstvé. Vydrží až 2 týdny, takže si udělejte klidně vetší zásobu.
  • Pro změnu můžete do těsta přidat trochu mleté skořice nebo mletého anýzu. Můžete také část máku nahradit najemno mletými ořechy.
  • Makové cukroví můžete ozdobit například také polevou z citronové šťávy a moučkového cukru nebo čokoládovou polevou.

Napsat komentář