Vyzkoušejte tento skvělý recept na vláčný makovec s čokoládovou polevou, který můžete volitelně vylepšit také třeba rozinkami. Vynikající moučník na svátky, ale i kdykoliv v roce k čaji nebo kávě.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra (volitelně)
- rum (volitelně)
- moučkový cukr na posypání
- 1 až 2 hrstky rozinek (volitelně)
- Čokoládová poleva (volitelně)
Postup
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Případně můžete přidat i trochu citronové kůry a rumu pro chuťové obohacení.
- Přidejte mléko postupně a za stálého míchání vytvořte hladké těsto. Můžete použít mixér nebo hnětací hák.
- Nakonec přidejte mletý mák, rozinky a promíchejte do těsta.
- Těsto nechte odpočinout přibližně 30 minut, aby se ingredience propojily.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem a na něj vyklopte těsto. Roztáhněte ho do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm.
- Makovec pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud není zlatavý a pevný na dotek.
- Hotový makovec nechte vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.
- Pokud chcete, můžete makovec polít čokoládovou polevou, ale ne každému může kombinace máku a čokolády vyhovovat.
Makovec je oblíbený tradiční český dezert, který se často podává na vánočních a svátečních oslavách. Je skvělou pochoutkou nejen k čaji či kávě, ale i jako sladký zákusek k podávání hostům, nebo jen tak na svačinu nebo snídani.