Vláčný makovec s čokoládovou polevou – recept

Vyzkoušejte tento skvělý recept na vláčný makovec s čokoládovou polevou, který můžete volitelně vylepšit také třeba rozinkami. Vynikající moučník na svátky, ale i kdykoliv v roce k čaji nebo kávě.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 150 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • citronová kůra (volitelně)
  • rum (volitelně)
  • moučkový cukr na posypání
  • 1 až 2 hrstky rozinek (volitelně)
  • Čokoládová poleva (volitelně)

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Případně můžete přidat i trochu citronové kůry a rumu pro chuťové obohacení.
  2. Přidejte mléko postupně a za stálého míchání vytvořte hladké těsto. Můžete použít mixér nebo hnětací hák.
  3. Nakonec přidejte mletý mák, rozinky a promíchejte do těsta.
  4. Těsto nechte odpočinout přibližně 30 minut, aby se ingredience propojily.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C.
  6. Plech vyložte pečicím papírem a na něj vyklopte těsto. Roztáhněte ho do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 1 cm.
  7. Makovec pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud není zlatavý a pevný na dotek.
  8. Hotový makovec nechte vychladnout a posypte ho moučkovým cukrem.
  9. Pokud chcete, můžete makovec polít čokoládovou polevou, ale ne každému může kombinace máku a čokolády vyhovovat.

Makovec je oblíbený tradiční český dezert, který se často podává na vánočních a svátečních oslavách. Je skvělou pochoutkou nejen k čaji či kávě, ale i jako sladký zákusek k podávání hostům, nebo jen tak na svačinu nebo snídani.

Napsat komentář