Makový závin se zakysanou smetanou – recept

Výborný makový závin se zakysanou smetanou je vynikající dezert, který si můžete dopřát kdykoliv jen tak na chuť, nebo na svačinu, ale také třeba při slavnostních příležitostech. Zakysaná smetana dělá tento závin ještě zajímavější a chutnější, protože skvěle doplňuje mák. Pokud byste chtěli nahradit smetanu například šlehačkou, je to také možnost.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 50 ml studené vody

Pro náplň

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • Vanilkový extrakt (dle chuti)
  • Citronová kůra (pokud chcete)

Na podávání

  • Zakysaná smetana

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte hladkou mouku s máslem a špetkou soli, dokud nevznikne něco jako drobenka. Přidejte vejce, studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zakryjte hotové těsto fólií a dejte ho na 30 až 60 minut do lednice odpočinout.
  2. Mezitím si připravte náplň. Mletý mák smíchejte s cukrem, přidejte mléko, máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se vše nespojí a trochu nezhoustne. Odstavte náplň a nechte vychladnout.
  3. Zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Rozválejte odležené těsto na pomoučeném vále, aby bylo asi tak 3 mm silné. Rozválejte ho do obdélníkového tvaru.
  5. Na připravené těsto nanesete vrstvu makové náplně.
  6. Přeložte okraje a opatrně zamotejte tak, aby maková náplň neunikla. Položte závin na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečte závin asi tak 25 až 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.
  8. Po upečení nechte makový závin trochu vychladnout a podávejte ho nakrájený na plátky s zakysanou smetanou.

Napsat komentář