Domácí malinová marmeláda je skvělá na pečivo, palačinky nebo také pro přípravu dalších skvělých dezertů, nebo dortu. Můžete si ji přidat také do jogurtu. Máme pro vás velice jednoduchý recept, jak ji připravit a díky tomu také zpracovat bohatou úrodu malin na vaší zahrádce.
Ingredience
- 1 kg malin čerstvých nebo mražených
- 500 g cukru krystal (nebo podle chuti)
- 1 citron (šťáva)
- 1 balíček želírovacího přípravku
Postup
- Pokud používáte čerstvé maliny, dobře je opláchněte a nechte okapat. Pokud máte mražené, nechte je nejprve rozmrazit.
- Dejte připravené maliny do velkého hrnce a přidejte citronovou šťávu. Zahřívejte na středním plameni a postupně přiveďte k varu.
- Jakmile maliny začnou bublat, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Nechte směs vařit na mírném ohni asi tak 10 minut. Občas promíchejte, aby se cukr úplně rozpustil.
- Smíchejte želírovací přípravek podle návodu na obalu s malým množstvím cukru. Přidejte tuto směs do marmelády a nechte ji vařit dalších zhruba 5 minut.
- Pro jistotu můžete udělat test želírování. Kápněte trochu marmelády na studený talířek. Pokud po chvíli ztuhne a nemá tekutou konzistenci, je malinová marmeláda hotová. Pokud je příliš tekutá, nechte ještě chvíli vařit.
- Horkou malinovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete víčka a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Tím se zajistí, že sklenice dobře těsní a marmeláda se správně uchová i po delší dobu.
- Marmeládu skladujte na chladném a tmavém místě. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte ideálně během 10 dnů.